- +359 2 996 3853
- +359 2 996 3853
- office@hellagrolip.bg
Картофите виреят добре в дълбоки и плодородни почви със средна и фина текстура, с подходящо отводняване и проветряване. Пясъчно-глинестите до тинесто-глинестите почви с изобилие от органична материя се считат за идеални за постигане на високи добиви и качествена продукция.
Бедните пясъчни почви, които не задържат достатъчно влага, са идеални за ранните сортове, но се нуждаят от интензивно торене и напояване.
По отношение на киселинността, културите се развиват без особени проблеми в почви с рН между 4,5 и 7,5, като идеалният диапазон е между 5,5 и 6.
В сравнение с други култури, картофите се характеризират с високо производство на растителна маса за кратък период от време.
За да се постигнат високи добиви са необходими достатъчно хранителни вещества през целия биологичен цикъл на културата. Картофите имат повишена потребност от хранителни вещества, за да могат да задоволят изцяло растежа на корените и издънките, както и образуването и наедряването на грудките.
Годишна потребност от хранителни компоненти за производство на 5 тона картофи (кг/ хектар) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Magnesium
(MgO) |
Сяра
(S) |
Под земята | 70 | 36 | 110 | 25 | 15 |
Над земята | 180 | 84 | 260 | 45 | 25 |
Общо | 250 | 120 | 370 | 70 | 40 |
Веднага след поникването, издънките и листата се развиват върху надземната част на растението, а корените и столоните се развиват в почвата, където на тяхна база ще се образуват грудките.
В рамките на този стадий, основната цел е формирането на богата и здрава коренова система, която ще доставя на растението хранителни вещества и вода и ще отговори на високите хранителни нужди на клубените, в по-късните етапи на отглеждане.
На този етап, целта е да се осигури възможно най-ранен растеж на богата листна маса, което ще позволи производството на изобилни хранителни вещества, които, от своя страна, ще мигрират към столоните и ще образуват клубените.
Хранителното състсояние на растенията на този етап е от решаващо значение за началото на формирането на грудките, развитието на културата и крайните добиви.
(N) – Aзотът стимулира бързия растеж, увеличава броя на листата и засилва тяхната фотосинтезна активност. На този етап трябва да се избягва прекомерното наторяване с азот, тъй като това води до засилен вегетативен растеж, което забавя началото на образуването на грудките и намалява продукцията.
(P) – Фосфорът е най-значимото хранително вещество през този период. Той стимулира нарастването на кореновата система и ускорява поникването. Достатъчната обезпеченост на културата с фосфор ускорява началото на образуването на клубените и повишава добивите.
(Κ) – Калият насърчава растежа на корените и листата и регулира водния баланс във вътрешността на растението, предпазвайки културата от болести и неблагоприятните метеорологични условия.
(Ca/Mg) – Калцият е необходим за растежа на корените, листата и развиващата се тъкан и помага на растението да преодолява стреса от околната среда. Магнезият стимулира фотосинтезата, допринася за производството на въглехидрати и засилва миграцията им към столоните, за да могат да се образуват клубените.
В този момент започва процесът на образуване на грудките. Продуктите от фотосинтезата върху листата мигрират към столоните, чиито краища започват да се уголемяват.
(Ν) – Азотът поддържа силна фотосинтезната активност на листата, необходима за образуването на грудките. Добавянето на азот по време на процеса на образуване на грудките трябва да се избягва, тъй като така процесът се удължава за сметка на производството и се намалява броя на столоните, които ще се превърнат в грудки.
(P) – фосфорът влияе върху образуването на грудките повече от всяко друго хранително вещество. Това е ключовият елемент, който определя броя на клубените, които ще се формират и ще продължават да нарастват.
(Κ), (Mg) – калият и магнезият подобряват фотосинтезния капацитет на листата и увеличават производството на въглехидрати, освен което, участват в миграцията на последните към образуващите се грудки.
На този етап, грудките са достигнали пълния си размер и продължават да увеличават теглото си до прибиране на реколтата, акумулирайки големи количества скорбяла.
На този етап, картофите демонстрират възможно най-висока потребност от хранителни вещества и вода.
(Ν) – азотът допринася значително за растежа на клубените. Той участва в производството на протеини, които се съхраняват в клубените, а също така удължава живота на листата, които представляват основен източник за подхранване на грудките.
(P) – В рамките на този период на напълване, фосфорът има определящ ефект върху окончателния размер на грудките. Взема участие в производството на вещества, които подобряват съхраняемостта в надземната част на растението, а различни количества фосфор мигрират от растенията към грудките.
(Κ) – В стадия на нарастване на грудките, калият е елементът, абсорбиран с най-бързо темпо и в най-големи количества от културите. Той допринася за производството на въглехидрати в листата и миграцията им към грудките. Подхранването с достатъчно калий през този период е определящо за височината и качеството на крайната продукция.
(Mg/Ca) – калият и магнезият подобряват фотосинтезния капацитет на листата и увеличават производството на въглехидрати, освен което, участват в миграцията на последните към образуващите се грудки.
На този етап, грудките са достигнали пълния си размер и продължават да увеличават теглото си до прибиране на реколтата, акумулирайки големи количества скорбяла.
През този период, количеството на азота (Ν) не трябва да бъде голямо. Твърде много азот на този етап би увеличил процентното съдържание на протеини, което ще забави производството и ще намали качеството на грудките. Обратно, достатъчната обезпеченост с калий (Κ) ще стимулира акумулирането на скорбяла в клубените, ще оптимизира техните качествени характеристики и – в съчетание с фосфора (P) – ще подобри качеството и дебелината на кората и удължи периода на съхраняване след прибиране на реколтата.
Целта е да се задоволи потребността от онези хранителни вещества, които са необходими за развитието на здрава и богата коренова система, и да се инициира адекватно и ранно поникване, което да стимулира образуването на грудките.
От решаващо значение е, количествата на фосфора и калия, внесени по време на основното торене, да покриват поне 2/3 от общите потребности, тъй като тези хранителни вещества трябва да са на разположение на културата от самото начало, за да могат да се постигнат високи добиви. Обратно, внесеният азот не трябва да превишава 30 – 40% от общите потребности на културата по време на основното торене.
В този стадий се осигурява следното:
При основното торене, азотът трябва да се внася в амониевата си форма, тъй като скоростта на усвояване от културата в ранните етапи е бавна, а нитритният азот (ΝΟ3-) реализира големи загуби, като в същото време, пречи на усвояването на фосфора.
Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата , осигуряващи адекватно снабдяване с растения с лесно усвоими компоненти, във всички периоди на високо търсене.
Торене на картофите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 1000 – 1600 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Целта е да се формира богата листна маса, което ще допринесе за образуване на здрави грудки и плътни картофи в следащите етапи от развитието.
It is recommended that Nitrogen and Calcium be applied early, once the crop has sprouted, while Phosphorus should be added later, before the onset of tuber formation.
В този стадий се осигурява следното:
● ⅓ азот (Ν)
● ⅓ фосфор (P)
● ½ магнезий (Mg)
● ½ калций (Ca)
Препоръчва се използването на азотни торове с нанополимерна технология или бавно реализиращ се амонячен азот (Ωmega 26N – NutrActive), или комплексни многохранителни (Complefert) торове, тъй като те осигуряват равномерен растеж както на надземната, така и на подземната част на растенията. растения и насърчават образуването на здрави грудки. Част от необходимите азот и калий могат да бъдат доставени чрез напоителната система, под формата на калциев нитрат или калиев сулфат, като по този начин се покриват нуждите на културата от калций и калий.
Целта на второто повърхностно торене е да се обезпечат високите потребности от хранителни вещества, за да могат грудките да увеличат своя размер и тегло. Внасянето трябва да се извърши преди приключване на образуването на грудките, при което трябва да се постави акцент върху азота и калия.
В този стадий се осигурява следното:
Препоръчва се да се използват комплексни торове с множество хранителни елементи (Complefert), тъй като същите са силно разтворими и осигуряват на културите напълно абсорбируеми форми на Ν, P, K, С, Mg и микроелементи, гарантирайки високи добиви и качествени характеристики на продукцията.
Торене на картофите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Веднага след покълването | 250 – 500 kg |
Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | В началото на растежа на грудките | 400 – 500 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене | Веднага след покълването | В началото на растежа на грудките | |
---|---|---|---|
Картофи | Complefert. Ωmega fert. NutrActive. |
NutrActive. Novacan stabil. Fertammon. Nitrocan. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене
Картофите виреят добре в дълбоки и плодородни почви със средна и фина текстура, с подходящо отводняване и проветряване. Пясъчно-глинестите до тинесто-глинестите почви с изобилие от органична материя се считат за идеални за постигане на високи добиви и качествена продукция.
Бедните пясъчни почви, които не задържат достатъчно влага, са идеални за ранните сортове, но се нуждаят от интензивно торене и напояване.
По отношение на киселинността, културите се развиват без особени проблеми в почви с рН между 4,5 и 7,5, като идеалният диапазон е между 5,5 и 6.
В сравнение с други култури, картофите се характеризират с високо производство на растителна маса за кратък период от време.
За да се постигнат високи добиви са необходими достатъчно хранителни вещества през целия биологичен цикъл на културата. Картофите имат повишена потребност от хранителни вещества, за да могат да задоволят изцяло растежа на корените и издънките, както и образуването и наедряването на грудките.
Годишна потребност от хранителни компоненти за производство на 5 тона картофи (кг/ хектар) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Magnesium
(MgO) |
Сяра
(S) |
Под земята | 70 | 36 | 110 | 25 | 15 |
Над земята | 180 | 84 | 260 | 45 | 25 |
Общо | 250 | 120 | 370 | 70 | 40 |
Веднага след поникването, издънките и листата се развиват върху надземната част на растението, а корените и столоните се развиват в почвата, където на тяхна база ще се образуват грудките.
В рамките на този стадий, основната цел е формирането на богата и здрава коренова система, която ще доставя на растението хранителни вещества и вода и ще отговори на високите хранителни нужди на клубените, в по-късните етапи на отглеждане.
На този етап, целта е да се осигури възможно най-ранен растеж на богата листна маса, което ще позволи производството на изобилни хранителни вещества, които, от своя страна, ще мигрират към столоните и ще образуват клубените.
Хранителното състсояние на растенията на този етап е от решаващо значение за началото на формирането на грудките, развитието на културата и крайните добиви.
(N) – Aзотът стимулира бързия растеж, увеличава броя на листата и засилва тяхната фотосинтезна активност. На този етап трябва да се избягва прекомерното наторяване с азот, тъй като това води до засилен вегетативен растеж, което забавя началото на образуването на грудките и намалява продукцията.
(P) – Фосфорът е най-значимото хранително вещество през този период. Той стимулира нарастването на кореновата система и ускорява поникването. Достатъчната обезпеченост на културата с фосфор ускорява началото на образуването на клубените и повишава добивите.
(Κ) – Калият насърчава растежа на корените и листата и регулира водния баланс във вътрешността на растението, предпазвайки културата от болести и неблагоприятните метеорологични условия.
(Ca/Mg) – Калцият е необходим за растежа на корените, листата и развиващата се тъкан и помага на растението да преодолява стреса от околната среда. Магнезият стимулира фотосинтезата, допринася за производството на въглехидрати и засилва миграцията им към столоните, за да могат да се образуват клубените.
В този момент започва процесът на образуване на грудките. Продуктите от фотосинтезата върху листата мигрират към столоните, чиито краища започват да се уголемяват.
(Ν) – Азотът поддържа силна фотосинтезната активност на листата, необходима за образуването на грудките. Добавянето на азот по време на процеса на образуване на грудките трябва да се избягва, тъй като така процесът се удължава за сметка на производството и се намалява броя на столоните, които ще се превърнат в грудки.
(P) – фосфорът влияе върху образуването на грудките повече от всяко друго хранително вещество. Това е ключовият елемент, който определя броя на клубените, които ще се формират и ще продължават да нарастват.
(Κ), (Mg) – калият и магнезият подобряват фотосинтезния капацитет на листата и увеличават производството на въглехидрати, освен което, участват в миграцията на последните към образуващите се грудки.
На този етап, грудките са достигнали пълния си размер и продължават да увеличават теглото си до прибиране на реколтата, акумулирайки големи количества скорбяла.
На този етап, картофите демонстрират възможно най-висока потребност от хранителни вещества и вода.
(Ν) – азотът допринася значително за растежа на клубените. Той участва в производството на протеини, които се съхраняват в клубените, а също така удължава живота на листата, които представляват основен източник за подхранване на грудките.
(P) – В рамките на този период на напълване, фосфорът има определящ ефект върху окончателния размер на грудките. Взема участие в производството на вещества, които подобряват съхраняемостта в надземната част на растението, а различни количества фосфор мигрират от растенията към грудките.
(Κ) – В стадия на нарастване на грудките, калият е елементът, абсорбиран с най-бързо темпо и в най-големи количества от културите. Той допринася за производството на въглехидрати в листата и миграцията им към грудките. Подхранването с достатъчно калий през този период е определящо за височината и качеството на крайната продукция.
(Mg/Ca) – калият и магнезият подобряват фотосинтезния капацитет на листата и увеличават производството на въглехидрати, освен което, участват в миграцията на последните към образуващите се грудки.
На този етап, грудките са достигнали пълния си размер и продължават да увеличават теглото си до прибиране на реколтата, акумулирайки големи количества скорбяла.
През този период, количеството на азота (Ν) не трябва да бъде голямо. Твърде много азот на този етап би увеличил процентното съдържание на протеини, което ще забави производството и ще намали качеството на грудките. Обратно, достатъчната обезпеченост с калий (Κ) ще стимулира акумулирането на скорбяла в клубените, ще оптимизира техните качествени характеристики и – в съчетание с фосфора (P) – ще подобри качеството и дебелината на кората и удължи периода на съхраняване след прибиране на реколтата.
Целта е да се задоволи потребността от онези хранителни вещества, които са необходими за развитието на здрава и богата коренова система, и да се инициира адекватно и ранно поникване, което да стимулира образуването на грудките.
От решаващо значение е, количествата на фосфора и калия, внесени по време на основното торене, да покриват поне 2/3 от общите потребности, тъй като тези хранителни вещества трябва да са на разположение на културата от самото начало, за да могат да се постигнат високи добиви. Обратно, внесеният азот не трябва да превишава 30 – 40% от общите потребности на културата по време на основното торене.
В този стадий се осигурява следното:
При основното торене, азотът трябва да се внася в амониевата си форма, тъй като скоростта на усвояване от културата в ранните етапи е бавна, а нитритният азот (ΝΟ3-) реализира големи загуби, като в същото време, пречи на усвояването на фосфора.
Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата , осигуряващи адекватно снабдяване с растения с лесно усвоими компоненти, във всички периоди на високо търсене.
Торене на картофите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 1000 – 1600 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Целта е да се формира богата листна маса, което ще допринесе за образуване на здрави грудки и плътни картофи в следащите етапи от развитието.
It is recommended that Nitrogen and Calcium be applied early, once the crop has sprouted, while Phosphorus should be added later, before the onset of tuber formation.
В този стадий се осигурява следното:
● ⅓ азот (Ν)
● ⅓ фосфор (P)
● ½ магнезий (Mg)
● ½ калций (Ca)
Препоръчва се използването на азотни торове с нанополимерна технология или бавно реализиращ се амонячен азот (Ωmega 26N – NutrActive), или комплексни многохранителни (Complefert) торове, тъй като те осигуряват равномерен растеж както на надземната, така и на подземната част на растенията. растения и насърчават образуването на здрави грудки. Част от необходимите азот и калий могат да бъдат доставени чрез напоителната система, под формата на калциев нитрат или калиев сулфат, като по този начин се покриват нуждите на културата от калций и калий.
Целта на второто повърхностно торене е да се обезпечат високите потребности от хранителни вещества, за да могат грудките да увеличат своя размер и тегло. Внасянето трябва да се извърши преди приключване на образуването на грудките, при което трябва да се постави акцент върху азота и калия.
В този стадий се осигурява следното:
Препоръчва се да се използват комплексни торове с множество хранителни елементи (Complefert), тъй като същите са силно разтворими и осигуряват на културите напълно абсорбируеми форми на Ν, P, K, С, Mg и микроелементи, гарантирайки високи добиви и качествени характеристики на продукцията.
Торене на картофите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Веднага след покълването | 250 – 500 kg |
Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | В началото на растежа на грудките | 400 – 500 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене | Веднага след покълването | В началото на растежа на грудките | |
---|---|---|---|
Картофи | Complefert. Ωmega fert. NutrActive. |
NutrActive. Novacan stabil. Fertammon. Nitrocan. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене