- +359 2 996 3853
- +359 2 996 3853
- office@hellagrolip.bg
Маслиновите дървета са най-важната култура в нашата страна още от древността. Той е неразривно свързан с растежа и икономическия просперитет на гръцкия регион и заема специално място в гръцката култура като символ на знание, мъдрост, изобилие, мир, здраве, сила и красота.
Днес маслиновите дървета покриват 15% от общата обработваема площ и доминират сред дървесните култури, заемайки 77% от площите с дървета.
Неговата отлична адаптация към умерения средиземноморски климат, в комбинация с натрупания опит на нашите производители, правят Гърция 3-тата по големина страна производител на маслини в света, докато уникалните качествени характеристики на гръцките сортове поставят Гърция на 1-во място в света по производство. екстра върджин зехтин.
Маслиновото дърво расте и дава плодове в голямо разнообразие от типове почви, дори при ниско плодородие. Въпреки това е най-продуктивен в глинести, песъчливи терени със среден състав, които задържат достатъчно влажност и позволяват по-добро използване на териториалната влажност и хранителни елементи.
За постигане на задоволителна продукция в леки песъчливи и чакълести терени са необходими допълнителни повърхностни напоявания през летните месеци и по време на периода на втвърдяване на маслините (август – септември).
Тежките почви, които задържат вода, са неподходящи за отглеждане на маслини, тъй като маслиновите дървета страдат от кореново гниене, добивът им намалява и качествените характеристики на произведения зехтин са подкопани.
По отношение на химичните характеристики на почвата, маслиновото дърво расте по-добре в неутрални или слабо алкални терени (pH 7-8), но може да издържи и на слабо кисели терени. При стойности на рН под 5 и над 8,5 растежът и производството на културата са намалени.
Маслиновото дърво има изобилна радикална система, която използва териториалната влажност по отличен начин. Листата му са кожести с дебела восъчна обвивка, плътен мъх и малки хлътнали устици от долната страна. Те ограничават транспирацията, намаляват загубата на вода и повишават устойчивостта на растението към сухи условия в сравнение с други дървесни култури.
Въпреки устойчивостта на маслиновото дърво на суша, водата е основният ограничителен фактор за производството на маслини, по-конкретно:
Маслиновите дървета представят различни етапи по време на годишния вегетативен цикъл, където нуждите им от вода са максимизирани и достатъчността на териториална влажност оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайната продукция:
Една рационална програма за торене трябва да замени хранителните елементи, които са отстранени от почвата поради събирането на маслини и годишното подрязване на дърветата, и в същото време да осигури основните единици за торене за годишната вегетация и цъфтежа на дърветата.
Количествата на хранителните елементи, които се отстраняват от дървото всяка година поради обезлистване, подрязване и събиране на маслини, са представени в следната таблица:
Елементи, които се премахват за производството: | Азот (Kg) | Фосфор (кг) | Калий (Kg) |
---|---|---|---|
100 кг маслини | 0,9 | 0,2 | 1 |
50 кг дървен материал | 0,4 | 0,15 | 0,2 |
50 кг листа | 0,5 | 0,12 | 0,3 |
Хармоничното снабдяване на дърветата с горните елементи, в подходящо количество и съотношение и във всички критични фази от развитието им, осигурява хранителен баланс на културата, повишени добиви и високо качество на продукта.
Азотът е най-важният и незаменим хранителен елемент за вегетативния растеж и плододаване на маслинова гора.
Маслиновите дървета абсорбират големи количества азот от почвата през цялата година, но те са особено взискателни и изразяват истински „глад“ за този елемент в определени етапи от годишния си вегетативен и репродуктивен цикъл.
Достатъчното снабдяване на маслинова горичка с азот по време на етапите, описани по-горе, оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайния продукт.
Фосфорът е компонент на важни дървесни ензими и протеини. Той участва пряко или косвено в редица метаболитни процеси и по-специално в тези, свързани с възпроизводството и транспорта на енергия. Високи концентрации на фосфор се откриват в младите развиващи се тъкани.
От функционална гледна точка:
Въпреки че в повечето гръцки територии не представлява ограничителен фактор за растежа на маслиновите дървета, прилагането на фосфор към напояваните маслинови горички, които се третират с богати на азот торове и към трапезните сортове маслини, представлява критичен фактор за размера, теглото, преждевременното узряване и качеството характеристики на плода. В дъждовните маслинови горички и по-специално в почвата, богата на калциев карбонат (CaCO3), трябва да се прилага на редовни интервали от време, така че да се поддържат високи нива на почвено плодородие.
Калият, подобно на азота, представлява незаменим елемент за маслиновите дървета. Той представя висока мобилност в тъканите и субклетъчните структури и участва в множество физиологични функции. Той участва в активирането на много ензими, в производството и транспорта на продукти от фотосинтезата, в поглъщането и използването на вода и във водния баланс на дървото. В резултат на неговата многоизмерна функция, неговата достатъчност в маслиновото дърво:
Маслиновото дърво има повишени годишни нужди от калий, особено през периода на растеж и узряване на плодовете, когато повече от 60% от наличния калий мигрира към плодовете.
При маслодайните сортове е от съществено значение да се прилага калий в равни количества с тези на азот, особено в годината, в която се очаква повишено производство на плодове, така че да се избегне производството на малки плодове, да се увеличи производството на масло и хранителният изчерпване на дървета, което води до алтернативно носене, е намалено.
При трапезните сортове се налага ежегодно приложение на Калий, за постигане на задоволителна продукция и подобряване на качествените характеристики на плодовете.
Борът е най-важният микроелемент за маслиновите дървета и най-важният елемент за образуването на цветя и гладкото развитие на процесите на торене и плододаване. Той участва в транспорта на въглехидрати в рамките на дървото, синтеза на растителни хормони, растежа на младите тъкани, производството на полени и покълването и в растежа на плодовете. Дефицитът на бор представлява най-честият дефицит на хранителни вещества на маслиновите дървета и пряко засяга плодородието на маслиновите горички, като по този начин драстично намалява производството.
Прилагането на бор под формата на боракс (250-400 g. дърво) или чрез използване на комплексни торове, които съдържат бор, се счита за необходимо при основното торене на маслинови дървета, както във влажна кисела, така и във варовита почва.
Положителен резултат имат и листните пръскания с бор по време на образуване на нова растителност и в началото на цъфтежа.
Достатъчността на хранителния елемент и по-специално на азот, калий, бор и териториална влажност на този етап:
Хранителните нужди през този период се покриват чрез навременното прилагане на основното торене през зимата (декември – февруари)
Повишени са нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот, фосфор и бор:
Хранителните нужди през този период се покриват от основното торене през зимата (декември – февруари), в допълнение към листните пръскания с азот и бор, които подобряват процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.
След завършване на завързване на плода започва растежът на сърцевината на плода и нуждите на дърветата от азот и вода и постепенно всички хранителни елементи се увеличават, за да достигнат кулминация до втвърдяването на сърцевината.
В напояваните маслинови насаждения хранителните нужди за този период се покриват с повърхностно прилагане на азотен тор през юни.
След втвърдяване на сърцевината, месестата част започва да расте и прогресивно (от август) се наблюдава натрупване на зехтин в плодовете. През този етап нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот и калий се увеличават.
При трапезните и маслодайните сортове в годината на повишена продукция изискванията за този период се задоволяват чрез прилагане на азотно-калиево торене.
През зимния период декември – февруари
Тя се стреми да задоволи основните нужди от хранителни елементи, които са от съществено значение за растежа на растителността, диференциацията на цветните пъпки, процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.
Използването на торове с високо съдържание на амонячен азот (Ωmega fert & Complefert) или стабилизиран амонячен азот (NutrActive) е за предпочитане, поради бавната скорост на усвояване от дърветата и избягването на загуби на N поради излугване.
Торене на маслини | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage (kg/tree) |
NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B | Basic | 3 – 5 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
В напояваните маслинови насаждения за намаляване на отделянето на плодове, за растеж на плодовете и развитие на достатъчна растителност за производството на плодове през следващата година, се прилага повърхностно азотно торене (останалата 1/3 от необходимия азот) и напояване, веднага след завършване на поставянето на плодове (Юни).
Предпочитат се торове с нанополимерна технология (Ωmega 26N) или азотни торове с бавно освобождаване (NutrActive), тъй като те задоволяват нуждите на културата до началото на узряването и не предизвикват конкуренция между вегетация – завързване на плодовете, която може да доведе до опадане на плодовете.
Предпочитат се торове като амониев сулфат нитрат или торове с бавно усвояване на азот, защото:
При трапезни сортове, където се преследва повишаване на качествените характеристики, но също и при маслодайни сортове в годината на повишено производство, се препоръчва второ прилагане на азотно-калиево торене в началото на растежа на месото (август), в допълнение към азотното торене от юни.
Торене на маслини | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage (kg/tree) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | June | 1 – 2 kg |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Jul. – August | 1 – 2 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Маслиновите дървета са най-важната култура в нашата страна още от древността. Той е неразривно свързан с растежа и икономическия просперитет на гръцкия регион и заема специално място в гръцката култура като символ на знание, мъдрост, изобилие, мир, здраве, сила и красота.
Днес маслиновите дървета покриват 15% от общата обработваема площ и доминират сред дървесните култури, заемайки 77% от площите с дървета.
Неговата отлична адаптация към умерения средиземноморски климат, в комбинация с натрупания опит на нашите производители, правят Гърция 3-тата по големина страна производител на маслини в света, докато уникалните качествени характеристики на гръцките сортове поставят Гърция на 1-во място в света по производство. екстра върджин зехтин.
Маслиновото дърво расте и дава плодове в голямо разнообразие от типове почви, дори при ниско плодородие. Въпреки това е най-продуктивен в глинести, песъчливи терени със среден състав, които задържат достатъчно влажност и позволяват по-добро използване на териториалната влажност и хранителни елементи.
За постигане на задоволителна продукция в леки песъчливи и чакълести терени са необходими допълнителни повърхностни напоявания през летните месеци и по време на периода на втвърдяване на маслините (август – септември).
Тежките почви, които задържат вода, са неподходящи за отглеждане на маслини, тъй като маслиновите дървета страдат от кореново гниене, добивът им намалява и качествените характеристики на произведения зехтин са подкопани.
По отношение на химичните характеристики на почвата, маслиновото дърво расте по-добре в неутрални или слабо алкални терени (pH 7-8), но може да издържи и на слабо кисели терени. При стойности на рН под 5 и над 8,5 растежът и производството на културата са намалени.
Маслиновото дърво има изобилна радикална система, която използва териториалната влажност по отличен начин. Листата му са кожести с дебела восъчна обвивка, плътен мъх и малки хлътнали устици от долната страна. Те ограничават транспирацията, намаляват загубата на вода и повишават устойчивостта на растението към сухи условия в сравнение с други дървесни култури.
Въпреки устойчивостта на маслиновото дърво на суша, водата е основният ограничителен фактор за производството на маслини, по-конкретно:
Маслиновите дървета представят различни етапи по време на годишния вегетативен цикъл, където нуждите им от вода са максимизирани и достатъчността на териториална влажност оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайната продукция:
Една рационална програма за торене трябва да замени хранителните елементи, които са отстранени от почвата поради събирането на маслини и годишното подрязване на дърветата, и в същото време да осигури основните единици за торене за годишната вегетация и цъфтежа на дърветата.
Количествата на хранителните елементи, които се отстраняват от дървото всяка година поради обезлистване, подрязване и събиране на маслини, са представени в следната таблица:
Елементи, които се премахват за производството: | Азот (Kg) | Фосфор (кг) | Калий (Kg) |
---|---|---|---|
100 кг маслини | 0,9 | 0,2 | 1 |
50 кг дървен материал | 0,4 | 0,15 | 0,2 |
50 кг листа | 0,5 | 0,12 | 0,3 |
Хармоничното снабдяване на дърветата с горните елементи, в подходящо количество и съотношение и във всички критични фази от развитието им, осигурява хранителен баланс на културата, повишени добиви и високо качество на продукта.
Азотът е най-важният и незаменим хранителен елемент за вегетативния растеж и плододаване на маслинова гора.
Маслиновите дървета абсорбират големи количества азот от почвата през цялата година, но те са особено взискателни и изразяват истински „глад“ за този елемент в определени етапи от годишния си вегетативен и репродуктивен цикъл.
Достатъчното снабдяване на маслинова горичка с азот по време на етапите, описани по-горе, оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайния продукт.
Фосфорът е компонент на важни дървесни ензими и протеини. Той участва пряко или косвено в редица метаболитни процеси и по-специално в тези, свързани с възпроизводството и транспорта на енергия. Високи концентрации на фосфор се откриват в младите развиващи се тъкани.
От функционална гледна точка:
Въпреки че в повечето гръцки територии не представлява ограничителен фактор за растежа на маслиновите дървета, прилагането на фосфор към напояваните маслинови горички, които се третират с богати на азот торове и към трапезните сортове маслини, представлява критичен фактор за размера, теглото, преждевременното узряване и качеството характеристики на плода. В дъждовните маслинови горички и по-специално в почвата, богата на калциев карбонат (CaCO3), трябва да се прилага на редовни интервали от време, така че да се поддържат високи нива на почвено плодородие.
Калият, подобно на азота, представлява незаменим елемент за маслиновите дървета. Той представя висока мобилност в тъканите и субклетъчните структури и участва в множество физиологични функции. Той участва в активирането на много ензими, в производството и транспорта на продукти от фотосинтезата, в поглъщането и използването на вода и във водния баланс на дървото. В резултат на неговата многоизмерна функция, неговата достатъчност в маслиновото дърво:
Маслиновото дърво има повишени годишни нужди от калий, особено през периода на растеж и узряване на плодовете, когато повече от 60% от наличния калий мигрира към плодовете.
При маслодайните сортове е от съществено значение да се прилага калий в равни количества с тези на азот, особено в годината, в която се очаква повишено производство на плодове, така че да се избегне производството на малки плодове, да се увеличи производството на масло и хранителният изчерпване на дървета, което води до алтернативно носене, е намалено.
При трапезните сортове се налага ежегодно приложение на Калий, за постигане на задоволителна продукция и подобряване на качествените характеристики на плодовете.
Борът е най-важният микроелемент за маслиновите дървета и най-важният елемент за образуването на цветя и гладкото развитие на процесите на торене и плододаване. Той участва в транспорта на въглехидрати в рамките на дървото, синтеза на растителни хормони, растежа на младите тъкани, производството на полени и покълването и в растежа на плодовете. Дефицитът на бор представлява най-честият дефицит на хранителни вещества на маслиновите дървета и пряко засяга плодородието на маслиновите горички, като по този начин драстично намалява производството.
Прилагането на бор под формата на боракс (250-400 g. дърво) или чрез използване на комплексни торове, които съдържат бор, се счита за необходимо при основното торене на маслинови дървета, както във влажна кисела, така и във варовита почва.
Положителен резултат имат и листните пръскания с бор по време на образуване на нова растителност и в началото на цъфтежа.
Достатъчността на хранителния елемент и по-специално на азот, калий, бор и териториална влажност на този етап:
Хранителните нужди през този период се покриват чрез навременното прилагане на основното торене през зимата (декември – февруари)
Повишени са нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот, фосфор и бор:
Хранителните нужди през този период се покриват от основното торене през зимата (декември – февруари), в допълнение към листните пръскания с азот и бор, които подобряват процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.
След завършване на завързване на плода започва растежът на сърцевината на плода и нуждите на дърветата от азот и вода и постепенно всички хранителни елементи се увеличават, за да достигнат кулминация до втвърдяването на сърцевината.
В напояваните маслинови насаждения хранителните нужди за този период се покриват с повърхностно прилагане на азотен тор през юни.
След втвърдяване на сърцевината, месестата част започва да расте и прогресивно (от август) се наблюдава натрупване на зехтин в плодовете. През този етап нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот и калий се увеличават.
При трапезните и маслодайните сортове в годината на повишена продукция изискванията за този период се задоволяват чрез прилагане на азотно-калиево торене.
През зимния период декември – февруари
Тя се стреми да задоволи основните нужди от хранителни елементи, които са от съществено значение за растежа на растителността, диференциацията на цветните пъпки, процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.
Използването на торове с високо съдържание на амонячен азот (Ωmega fert & Complefert) или стабилизиран амонячен азот (NutrActive) е за предпочитане, поради бавната скорост на усвояване от дърветата и избягването на загуби на N поради излугване.
Торене на маслини | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage (kg/tree) |
NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B | Basic | 3 – 5 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
В напояваните маслинови насаждения за намаляване на отделянето на плодове, за растеж на плодовете и развитие на достатъчна растителност за производството на плодове през следващата година, се прилага повърхностно азотно торене (останалата 1/3 от необходимия азот) и напояване, веднага след завършване на поставянето на плодове (Юни).
Предпочитат се торове с нанополимерна технология (Ωmega 26N) или азотни торове с бавно освобождаване (NutrActive), тъй като те задоволяват нуждите на културата до началото на узряването и не предизвикват конкуренция между вегетация – завързване на плодовете, която може да доведе до опадане на плодовете.
Предпочитат се торове като амониев сулфат нитрат или торове с бавно усвояване на азот, защото:
При трапезни сортове, където се преследва повишаване на качествените характеристики, но също и при маслодайни сортове в годината на повишено производство, се препоръчва второ прилагане на азотно-калиево торене в началото на растежа на месото (август), в допълнение към азотното торене от юни.
Торене на маслини | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage (kg/tree) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | June | 1 – 2 kg |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Jul. – August | 1 – 2 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.