- +359 2 996 3853
- +359 2 996 3853
- office@hellagrolip.bg
Цитрусовите дървета виреят на различни почви, от песъчливи до глинести. Считаните за идеални почви са тези със средна структура, дълбоки, песъчливо-глинести или глинесто-пясъчни, пропускливи, с добър дренаж и незасолени.
Твърдите глинести почви трябва да се избягват, тъй като те пречат на оксигенацията и нормалната функция на кореновата система, докато варовитите почви причиняват хранителни аномалии и хранителни дефицити, които възпрепятстват растежа на дърветата.
Цитрусовите дървета предпочитат леко кисело pH, но въпреки това те могат да се развиват нормално и да дават отлични добиви в pH диапазон между 6 и 7,5. Виреят в райони с мек крайбрежен климат, без силни ветрове и студове. Показват ниска устойчивост на студ, като портокаловото дърво е най-издръжливо, следвано от мандариновото дърво и на последно място лимоновото дърво.
За да произвеждат високи добиви с високо качество, цитрусовите дървета имат високи годишни хранителни нужди.
Интегрираната програма за торене трябва да обхваща както хранителните вещества, загубени по време на прибиране на реколтата, така и тези, необходими за поникване, цъфтеж и завързване на плодовете. По-долу са описани количествата, необходими годишно на културата, за да се произведат три тона продукция на хектар (3ΜΤ/ха.) за вид култура.
Annual nutrient requirements for 3MT per hectare (kg / ha.) | ||||
---|---|---|---|---|
Култура | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Magnesium
(MgO) |
Orange | 180 – 240 | 80 – 120 | 180 – 240 | 40 – 60 |
Mandarin | 160 – 220 | 60 – 100 | 160 – 220 | 30 – 60 |
Lemon | 180 – 260 | 80 – 120 | 180 – 260 | 40 – 80 |
Grapefruit | 140 – 180 | 60 – 100 | 160 – 200 | 0 – 20 |
В средата на март, когато температурите започнат да се покачват, започва пролетният проблясък на поникване. През това време се засилва дейността на кореновата система и се увеличава усвояването на вода и хранителни вещества, така че да се покрият високите изисквания за поникване и цъфтеж.
Цветовете израстват напълно, образуват се върху съцветия и дърветата навлизат във фазите на цъфтеж и завързване на плодове. Броят на цветята и тяхната плодовитост се влияят значително от позицията им върху дървото, натоварването от предходната година, наличието на небрани плодове, нивото на влажност и хранителното състояние на дърветата:
След поставянето на плодовете започва първият етап от растежа на плодовете. Този растеж е резултат от размножаването на клетките на покълналия цвят. Развива се главно кожата на плодовете, докато месестата част не показва значително развитие. През това време се появяват две вълни на отделяне на плодове; първият в началото, веднага след отделянето на плодовете (май), а вторият в края (юни).
Хормоналният баланс на дърветата, фотосинтетичната активност на листата, адекватното снабдяване с вода и редовното снабдяване с хранителни вещества са определящи фактори по отношение на височината и качеството на продукцията.
През лятото плодовете съхраняват вода и фотосинтетичните вещества, произведени от листата, и увеличават размера и теглото си. Месото се развива бързо, докато развитието на кожата се забавя и остава неподвижно до узряване. Хранителното състояние на дърветата, особено адекватното снабдяване с азот и калий, значително влияе върху размера и теглото на плодовете и допринася за увеличаване на добивите и по-добри качествени характеристики на продукцията.
Азотът (Ν) е от основно значение за дейността на листата и храненето на плодовете през този период. Прекомерното количество на азот обаче ще забави узряването, ще намали кохезията и съдържанието на сок в плодовете и ще понижи качеството на сока и ще навреди на производството.
Калият (К) значително увеличава размера и теглото на плода, дебелината и устойчивостта на кората, съдържанието на киселини и витамин С в сока. Добавянето накалийе необходимо на етапа на бърз растеж на плодовете. И все пак, както в случая с Азота, прекомерното количество Калий ще забави узряването, ще намали количеството и качеството на сока и ще влоши производството.
През летните месеци Фосфорът (Ρ) повишава захарите в сока, намалява киселинността му и спира обрастването на кожата, причинено от Азота и >Калий. Той също така допринася за създаването на „запасни” вещества, които дърветата ще използват, за да започнат добре следващата година.
Развитието на плода е завършено, като голяма част от съдържащите се киселини се превръщат в захари и хлорофилът в кората се заменя с каротеноиди и ксантофили. През това време излишъкът от вещества за съхранение, произведени от листата, се съхранява в ствола, за да се използва по време на покълването през следващата година, докато консумацията на хранителни вещества се свежда до минимум при спадане на температурите.
Основното торене се извършва към края на зимата, така че всички хранителни вещества да са достъпни за дърветата, когато започне поникването и да могат да бъдат покрити изискванията за цъфтеж и завързване на плодове.
В този стадий се осигурява следното:
При основното торене Азотът трябва да се осигури в неговата амонячна форма, така че да се избегнат загубите в по-дълбоките слоеве на почвата и да бъде достъпен за дърветата по време на покълването и репродуктивната фаза.
Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата и осигуряване на хранителна достатъчност на дърветата във всички критични етапи на вегетация, цъфтеж и развитие на плодове.
Цитрусово торене | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage per tree |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 2 – 3 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Извършва се около юни, когато завързването на плодовете и първото проблясване на плодовете след него са приключили, докато диаметърът на плодовете е най-малко 5 mm (края на май - юни).
В този стадий се осигурява следното:
Прекомерното снабдяване с азот трябва да се избягва, тъй като води до прекомерен вегетативен растеж за сметка на плододаването, което от своя страна води до значително опадване, както и образуване на дебела и грапава кожица, за сметка на месестата част.
Фосфорът и калият балансират отрицателния ефект от прекомерния азот и насърчават образуването на здрава кожа. В допълнение към необходимото снабдяване с азот и калий през земята, допълнителните листни приложения с калциев нитрат и калиев нитрат имат положителен ефект върху количеството на продукцията и качеството на плодовете.
В зависимост от вида на цитрусовите плодове и тяхната ранна зрялост се прилага от средата на юли до средата на август с цел увеличаване на едрината и теглото на плодовете и подобряване на качествените им характеристики.
В този стадий се осигурява следното:
Използването на високоразтворими многокомпонентни торове (Комплеферт) осигурява на дърветата пълноценно усвоими хранителни вещества, увеличава едрината и теглото на плодовете и подобрява качествените характеристики на продукцията.
Цитрусово торене | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage per tree |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Подхранване (май-юни) | 1 – 2 кг |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Подхранване (Jul. – Aug.) | 1 – 2 кг |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене
(февруари) |
В началото на завързване на плодовете
(май-юни) |
Растеж на плодове
(юли) |
|
---|---|---|---|
Цитрус | Complefert. Ωmega fert. NutrActive. |
NutrActive. Novacan stabil. Complefert. Fertammon. Nitrocan. – Nutrammon. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене
Цитрусовите дървета виреят на различни почви, от песъчливи до глинести. Считаните за идеални почви са тези със средна структура, дълбоки, песъчливо-глинести или глинесто-пясъчни, пропускливи, с добър дренаж и незасолени.
Твърдите глинести почви трябва да се избягват, тъй като те пречат на оксигенацията и нормалната функция на кореновата система, докато варовитите почви причиняват хранителни аномалии и хранителни дефицити, които възпрепятстват растежа на дърветата.
Цитрусовите дървета предпочитат леко кисело pH, но въпреки това те могат да се развиват нормално и да дават отлични добиви в pH диапазон между 6 и 7,5. Виреят в райони с мек крайбрежен климат, без силни ветрове и студове. Показват ниска устойчивост на студ, като портокаловото дърво е най-издръжливо, следвано от мандариновото дърво и на последно място лимоновото дърво.
За да произвеждат високи добиви с високо качество, цитрусовите дървета имат високи годишни хранителни нужди.
Интегрираната програма за торене трябва да обхваща както хранителните вещества, загубени по време на прибиране на реколтата, така и тези, необходими за поникване, цъфтеж и завързване на плодовете. По-долу са описани количествата, необходими годишно на културата, за да се произведат три тона продукция на хектар (3ΜΤ/ха.) за вид култура.
Annual nutrient requirements for 3MT per hectare (kg / ha.) | ||||
---|---|---|---|---|
Култура | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Magnesium
(MgO) |
Orange | 180 – 240 | 80 – 120 | 180 – 240 | 40 – 60 |
Mandarin | 160 – 220 | 60 – 100 | 160 – 220 | 30 – 60 |
Lemon | 180 – 260 | 80 – 120 | 180 – 260 | 40 – 80 |
Grapefruit | 140 – 180 | 60 – 100 | 160 – 200 | 0 – 20 |
В средата на март, когато температурите започнат да се покачват, започва пролетният проблясък на поникване. През това време се засилва дейността на кореновата система и се увеличава усвояването на вода и хранителни вещества, така че да се покрият високите изисквания за поникване и цъфтеж.
Цветовете израстват напълно, образуват се върху съцветия и дърветата навлизат във фазите на цъфтеж и завързване на плодове. Броят на цветята и тяхната плодовитост се влияят значително от позицията им върху дървото, натоварването от предходната година, наличието на небрани плодове, нивото на влажност и хранителното състояние на дърветата:
След поставянето на плодовете започва първият етап от растежа на плодовете. Този растеж е резултат от размножаването на клетките на покълналия цвят. Развива се главно кожата на плодовете, докато месестата част не показва значително развитие. През това време се появяват две вълни на отделяне на плодове; първият в началото, веднага след отделянето на плодовете (май), а вторият в края (юни).
Хормоналният баланс на дърветата, фотосинтетичната активност на листата, адекватното снабдяване с вода и редовното снабдяване с хранителни вещества са определящи фактори по отношение на височината и качеството на продукцията.
През лятото плодовете съхраняват вода и фотосинтетичните вещества, произведени от листата, и увеличават размера и теглото си. Месото се развива бързо, докато развитието на кожата се забавя и остава неподвижно до узряване. Хранителното състояние на дърветата, особено адекватното снабдяване с азот и калий, значително влияе върху размера и теглото на плодовете и допринася за увеличаване на добивите и по-добри качествени характеристики на продукцията.
Азотът (Ν) е от основно значение за дейността на листата и храненето на плодовете през този период. Прекомерното количество на азот обаче ще забави узряването, ще намали кохезията и съдържанието на сок в плодовете и ще понижи качеството на сока и ще навреди на производството.
Калият (К) значително увеличава размера и теглото на плода, дебелината и устойчивостта на кората, съдържанието на киселини и витамин С в сока. Добавянето накалийе необходимо на етапа на бърз растеж на плодовете. И все пак, както в случая с Азота, прекомерното количество Калий ще забави узряването, ще намали количеството и качеството на сока и ще влоши производството.
През летните месеци Фосфорът (Ρ) повишава захарите в сока, намалява киселинността му и спира обрастването на кожата, причинено от Азота и >Калий. Той също така допринася за създаването на „запасни” вещества, които дърветата ще използват, за да започнат добре следващата година.
Развитието на плода е завършено, като голяма част от съдържащите се киселини се превръщат в захари и хлорофилът в кората се заменя с каротеноиди и ксантофили. През това време излишъкът от вещества за съхранение, произведени от листата, се съхранява в ствола, за да се използва по време на покълването през следващата година, докато консумацията на хранителни вещества се свежда до минимум при спадане на температурите.
Основното торене се извършва към края на зимата, така че всички хранителни вещества да са достъпни за дърветата, когато започне поникването и да могат да бъдат покрити изискванията за цъфтеж и завързване на плодове.
В този стадий се осигурява следното:
При основното торене Азотът трябва да се осигури в неговата амонячна форма, така че да се избегнат загубите в по-дълбоките слоеве на почвата и да бъде достъпен за дърветата по време на покълването и репродуктивната фаза.
Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата и осигуряване на хранителна достатъчност на дърветата във всички критични етапи на вегетация, цъфтеж и развитие на плодове.
Цитрусово торене | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage per tree |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 2 – 3 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Извършва се около юни, когато завързването на плодовете и първото проблясване на плодовете след него са приключили, докато диаметърът на плодовете е най-малко 5 mm (края на май - юни).
В този стадий се осигурява следното:
Прекомерното снабдяване с азот трябва да се избягва, тъй като води до прекомерен вегетативен растеж за сметка на плододаването, което от своя страна води до значително опадване, както и образуване на дебела и грапава кожица, за сметка на месестата част.
Фосфорът и калият балансират отрицателния ефект от прекомерния азот и насърчават образуването на здрава кожа. В допълнение към необходимото снабдяване с азот и калий през земята, допълнителните листни приложения с калциев нитрат и калиев нитрат имат положителен ефект върху количеството на продукцията и качеството на плодовете.
В зависимост от вида на цитрусовите плодове и тяхната ранна зрялост се прилага от средата на юли до средата на август с цел увеличаване на едрината и теглото на плодовете и подобряване на качествените им характеристики.
В този стадий се осигурява следното:
Използването на високоразтворими многокомпонентни торове (Комплеферт) осигурява на дърветата пълноценно усвоими хранителни вещества, увеличава едрината и теглото на плодовете и подобрява качествените характеристики на продукцията.
Цитрусово торене | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Dosage per tree |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Подхранване (май-юни) | 1 – 2 кг |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Подхранване (Jul. – Aug.) | 1 – 2 кг |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене
(февруари) |
В началото на завързване на плодовете
(май-юни) |
Растеж на плодове
(юли) |
|
---|---|---|---|
Цитрус | Complefert. Ωmega fert. NutrActive. |
NutrActive. Novacan stabil. Complefert. Fertammon. Nitrocan. – Nutrammon. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене