Цитрусови
ръководство за торене

Цитрусови
ръководство за торене

Цитрусовите дървета виреят на различни почви, от песъчливи до глинести. Считаните за идеални почви са тези със средна структура, дълбоки, песъчливо-глинести или глинесто-пясъчни, пропускливи, с добър дренаж и незасолени.

Твърдите глинести почви трябва да се избягват, тъй като те пречат на оксигенацията и нормалната функция на кореновата система, докато варовитите почви причиняват хранителни аномалии и хранителни дефицити, които възпрепятстват растежа на дърветата.

Цитрусовите дървета предпочитат леко кисело pH, но въпреки това те могат да се развиват нормално и да дават отлични добиви в pH диапазон между 6 и 7,5. Виреят в райони с мек крайбрежен климат, без силни ветрове и студове. Показват ниска устойчивост на студ, като портокаловото дърво е най-издръжливо, следвано от мандариновото дърво и на последно място лимоновото дърво.

За да произвеждат високи добиви с високо качество, цитрусовите дървета имат високи годишни хранителни нужди.

Интегрираната програма за торене трябва да обхваща както хранителните вещества, загубени по време на прибиране на реколтата, така и тези, необходими за поникване, цъфтеж и завързване на плодовете. По-долу са описани количествата, необходими годишно на културата, за да се произведат три тона продукция на хектар (3ΜΤ/ха.) за вид култура.

Annual nutrient requirements for 3MT per hectare (kg / ha.)
Култура Азот
(N)
Фосфор
(P2O5)
Калий
(K2O)
Magnesium
(MgO)
Orange 180 – 240 80 – 120 180 – 240 40 – 60
Mandarin 160 – 220 60 – 100 160 – 220 30 – 60
Lemon 180 – 260 80 – 120 180 – 260 40 – 80
Grapefruit 140 – 180 60 – 100 160 – 200 0 – 20

От поникване до поставяне на плодове (март – апр.)

Από την έναρξη της βλάστησης έως την καρπόδεση (Μαρτ. - Απρ.)

В средата на март, когато температурите започнат да се покачват, започва пролетният проблясък на поникване. През това време се засилва дейността на кореновата система и се увеличава усвояването на вода и хранителни вещества, така че да се покрият високите изисквания за поникване и цъфтеж.

Цветовете израстват напълно, образуват се върху съцветия и дърветата навлизат във фазите на цъфтеж и завързване на плодове. Броят на цветята и тяхната плодовитост се влияят значително от позицията им върху дървото, натоварването от предходната година, наличието на небрани плодове, нивото на влажност и хранителното състояние на дърветата:

  • (Ν) – Азотът  стимулира поникването, засилва фотосинтезата и снабдява пъпките и развиващите се цветя с необходимото протеини. Довежда до завършване развитието на цветните пъпки, повишава плодовитостта на цветовете и намалява падането на цветовете и опадането на плодовете след поникване.
  • (P) – Фосфорът  подпомага растежа на корените, подновява кореновите власинки и осигурява големите количества енергия, необходими по време на цъфтежа и настройка на плодовете.
  • (Κ) – Калият  участва в почти всяка метаболитна дейност на дървото. Допринася за коренния и вегетативен растеж. Той участва в производството и миграцията на фотосинтезиращи вещества към цветовете и новите плодове и регулира поглъщането и използването на вода от дърветата.
  • (Mg) – Магнезият  насърчава поникването, увеличава фотосинтезата и снабдява цветята с хранителни вещества, като засилва връзването на плодовете.
  • Zn/Mn/Fe  – Що се отнася до микроелементите, цинкът влияе върху покълването, но основната му ефектът е върху броя и плодовитостта на цветовете, насърчавайки завръзването на плодовете и оставането на плодовете на дървото. Манганът и желязото засилват фотосинтетичната активност на листата и производството на ензими, които са необходими на дървото през този период.

Първоначален растеж на плодовете (май – юни)

Αρχική ανάπτυξη των καρπών (Μάιος - Ιούνιος)

След поставянето на плодовете започва първият етап от растежа на плодовете. Този растеж е резултат от размножаването на клетките на покълналия цвят. Развива се главно кожата на плодовете, докато месестата част не показва значително развитие. През това време се появяват две вълни на отделяне на плодове; първият в началото, веднага след отделянето на плодовете (май), а вторият в края (юни).

Хормоналният баланс на дърветата, фотосинтетичната активност на листата, адекватното снабдяване с вода и редовното снабдяване с хранителни вещества са определящи фактори по отношение на височината и качеството на продукцията.

  • (N) – (Ρ) – (Κ) Азот, Фосфор и калий стимулират фотосинтетичната активност на листата и увеличават производството на въглехидрати, необходими за растежа на плодовете, като същевременно участват директно в размножаването на клетките, които образуват плода. Адекватното снабдяване на дърветата има определящ ефект както върху броя на плодовете, които ще останат на дървото, така и върху техния окончателен размер.
  • (Ca) – Калцият е съставка на клетките на плода. Прилагането на калций през земята или чрез листно приложение води до здравословно образуване на листата и намалява естествените проблеми на напукване и срутване, често наблюдавани в по-късните етапи на развитие.
  • (Μg ) – (Zn) – Магнезий и Цинк се увеличават размера на плодовете и намаляване на отделянето след завързване на плодовете.

Бърз растеж на плодовете (юли – октомври)

Ταχεία ανάπτυξη των καρπών (Ιουλ. - Οκτ.)

През лятото плодовете съхраняват вода и фотосинтетичните вещества, произведени от листата, и увеличават размера и теглото си. Месото се развива бързо, докато развитието на кожата се забавя и остава неподвижно до узряване. Хранителното състояние на дърветата, особено адекватното снабдяване с азот и калий, значително влияе върху размера и теглото на плодовете и допринася за увеличаване на добивите и по-добри качествени характеристики на продукцията.

Азотът (Ν) е от основно значение за дейността на листата и храненето на плодовете през този период. Прекомерното количество на азот обаче ще забави узряването, ще намали кохезията и съдържанието на сок в плодовете и ще понижи качеството на сока и ще навреди на производството.

Калият (К) значително увеличава размера и теглото на плода, дебелината и устойчивостта на кората, съдържанието на киселини и витамин С в сока. Добавянето накалийе необходимо на етапа на бърз растеж на плодовете. И все пак, както в случая с Азота, прекомерното количество Калий ще забави узряването, ще намали количеството и качеството на сока и ще влоши производството.

През летните месеци Фосфорът (Ρ) повишава захарите в сока, намалява киселинността му и спира обрастването на кожата, причинено от Азота и >Калий. Той също така допринася за създаването на „запасни” вещества, които дърветата ще използват, за да започнат добре следващата година.

От зрялост до реколта

Στάδιο ωρίμανσης του καρπού έως τη συγκομιδή

Развитието на плода е завършено, като голяма част от съдържащите се киселини се превръщат в захари и хлорофилът в кората се заменя с каротеноиди и ксантофили. През това време излишъкът от вещества за съхранение, произведени от листата, се съхранява в ствола, за да се използва по време на покълването през следващата година, докато консумацията на хранителни вещества се свежда до минимум при спадане на температурите.

Основното торене се извършва към края на зимата, така че всички хранителни вещества да са достъпни за дърветата, когато започне поникването и да могат да бъдат покрити изискванията за цъфтеж и завързване на плодове.

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ½ Азотът (Ν)
  • ● ⅔ Фосфор (P)
  • ● ⅓ Сяра (K)

При основното торене Азотът трябва да се осигури в неговата амонячна форма, така че да се избегнат загубите в по-дълбоките слоеве на почвата и да бъде достъпен за дърветата по време на покълването и репродуктивната фаза.

Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата и осигуряване на хранителна достатъчност на дърветата във всички критични етапи на вегетация, цъфтеж и развитие на плодове.

Цитрусово торене
Тип на тораСтадии на торенеDosage per tree

NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
Ωmega fert 14-18-14 (+27)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B

Основно торене

2 – 3 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

 

Етап на завързване на плода – растеж на първите плодове

Извършва се около юни, когато завързването на плодовете и първото проблясване на плодовете след него са приключили, докато диаметърът на плодовете е най-малко 5 mm (края на май - юни).

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ¼ Азотът (Ν)
  • ● ⅓ Сяра (K)

Прекомерното снабдяване с азот трябва да се избягва, тъй като води до прекомерен вегетативен растеж за сметка на плододаването, което от своя страна води до значително опадване, както и образуване на дебела и грапава кожица, за сметка на месестата част.

Фосфорът и калият балансират отрицателния ефект от прекомерния азот и насърчават образуването на здрава кожа. В допълнение към необходимото снабдяване с азот и калий през земята, допълнителните листни приложения с калциев нитрат и калиев нитрат имат положителен ефект върху количеството на продукцията и качеството на плодовете.

Етап на бърз растеж на плодовете

В зависимост от вида на цитрусовите плодове и тяхната ранна зрялост се прилага от средата на юли до средата на август с цел увеличаване на едрината и теглото на плодовете и подобряване на качествените им характеристики.

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ¼ Азотът (Ν)
  • ● ⅓ Фосфор (P)
  • ● ⅓ Сяра (K)

Използването на високоразтворими многокомпонентни торове (Комплеферт) осигурява на дърветата пълноценно усвоими хранителни вещества, увеличава едрината и теглото на плодовете и подобрява качествените характеристики на продукцията.

Цитрусово торене
Тип на тораСтадии на торенеDosage per tree

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO4
SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B

Подхранване
торене

(май-юни)

1 – 2 кг

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn

Подхранване
торене

(Jul. – Aug.)

1 – 2 кг

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

Основно торене
(февруари)
В началото на завързване на плодовете
(май-юни)
Растеж на плодове
(юли)
Цитрус Complefert.
Ωmega fert.
NutrActive.
NutrActive.
Novacan stabil.
Complefert.
Fertammon.
Nitrocan. – Nutrammon.
Complefert.

Основни торове

  • NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
  • NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
  • Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
  • Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
  • Ωmega fert 14-18-14 (+27)
  • Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
  • Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
  • Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
ComplefertComplefertComplefert

Азотни торове за повърхностно торене

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
  • Ω¬mega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Ω¬mega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ω¬mega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B
ComplefertComplefertComplefert

(основно – повърхностно торене)

  • ● Продължително подхранване на културите с азот с бавно освобождаване
  • ● Цялостно подхранване в съответствие с потребностите на културите във всеки стадий от развитието
  • ● Повишен цъфтеж и завързване на плодове поради доставката на двете форми на азот към дърветата
  • ● Минимални загуби поради отмиване и изпаряване
  • ● Увеличен прием на вода и хранителни вещества
  • ● Висока разтворимост на фосфор, до 90%, за храненето на дърветата във всички видове почви
  • ● Калий под формата на калиев сулфат
  • ● Допълнително обогатяване със сяра за по-пълно оползотворяване на азота и фосфора
  • ● Възможност за прилагане на основно торене само веднъж в средата на зимата, осигурявайки достатъчно валежи за движението на фосфора и калия в почвата, без риск от загуба на азот поради измиване
  • ● Гарантирано подхранване на културата при всички типове почви и всякакви климатични условия

(основно – повърхностно торене)

  • ● Защита на хранителните вещества на тора от компонентите на почвата и увеличаване на достъпността им за цитрусите.
  • ● Повишено усвояване и използване на фосфор и основни катиони (K, Mg, Ca) от дърветата за дълго време.
  • ● Хелатиране на микроелементите (B, Zn) на тора, поддържайки ги активни за дърветата в периоди на голямо търсене.
  • ● Незабавно и дългосрочно снабдяване с азот, адаптиран към нуждите на цитрусите.
  • ● Създаване на силна коренова система, за по-добро усвояване на хранителни вещества и вода.
  • ● Намаляване на водния стрес на дърветата, в условия на ниска влажност на почвата.
  • ● Мобилизиране на свързаните хранителни вещества от почвата и тяхното оползотворяване от културата.
  • ● Богат на сяра, подобрява използването на азот, фосфор и микроелементи.
  • ● Интегрирано хранене и по-високи добиви, при всякакви почвени и климатични условия.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Пълни с първични (Ν, Ρ, Κ,) и вторични (S, Mg) елементи, както и микроелементи (Β, Ζn), те осигуряват цялостно хранене на културата с всички необходими хранителни вещества
  • ● Напълно усвоими форми на хранителните вещества и в специализирано съотношение, адаптирано към нуждите на цитрусовите дървета
  • ● Високо съдържание на амониев азот за продължително подхранване на културите
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество
  • ● Специално проектиран за реагират на почвата и климата условията на Гърция

Цитрусовите дървета виреят на различни почви, от песъчливи до глинести. Считаните за идеални почви са тези със средна структура, дълбоки, песъчливо-глинести или глинесто-пясъчни, пропускливи, с добър дренаж и незасолени.

Твърдите глинести почви трябва да се избягват, тъй като те пречат на оксигенацията и нормалната функция на кореновата система, докато варовитите почви причиняват хранителни аномалии и хранителни дефицити, които възпрепятстват растежа на дърветата.

Цитрусовите дървета предпочитат леко кисело pH, но въпреки това те могат да се развиват нормално и да дават отлични добиви в pH диапазон между 6 и 7,5. Виреят в райони с мек крайбрежен климат, без силни ветрове и студове. Показват ниска устойчивост на студ, като портокаловото дърво е най-издръжливо, следвано от мандариновото дърво и на последно място лимоновото дърво.

За да произвеждат високи добиви с високо качество, цитрусовите дървета имат високи годишни хранителни нужди.

Интегрираната програма за торене трябва да обхваща както хранителните вещества, загубени по време на прибиране на реколтата, така и тези, необходими за поникване, цъфтеж и завързване на плодовете. По-долу са описани количествата, необходими годишно на културата, за да се произведат три тона продукция на хектар (3ΜΤ/ха.) за вид култура.

Annual nutrient requirements for 3MT per hectare (kg / ha.)
Култура Азот
(N)
Фосфор
(P2O5)
Калий
(K2O)
Magnesium
(MgO)
Orange 180 – 240 80 – 120 180 – 240 40 – 60
Mandarin 160 – 220 60 – 100 160 – 220 30 – 60
Lemon 180 – 260 80 – 120 180 – 260 40 – 80
Grapefruit 140 – 180 60 – 100 160 – 200 0 – 20

От поникване до поставяне на плодове (март – апр.)

Από την έναρξη της βλάστησης έως την καρπόδεση (Μαρτ. - Απρ.)

В средата на март, когато температурите започнат да се покачват, започва пролетният проблясък на поникване. През това време се засилва дейността на кореновата система и се увеличава усвояването на вода и хранителни вещества, така че да се покрият високите изисквания за поникване и цъфтеж.

Цветовете израстват напълно, образуват се върху съцветия и дърветата навлизат във фазите на цъфтеж и завързване на плодове. Броят на цветята и тяхната плодовитост се влияят значително от позицията им върху дървото, натоварването от предходната година, наличието на небрани плодове, нивото на влажност и хранителното състояние на дърветата:

  • (Ν) – Азотът  стимулира поникването, засилва фотосинтезата и снабдява пъпките и развиващите се цветя с необходимото протеини. Довежда до завършване развитието на цветните пъпки, повишава плодовитостта на цветовете и намалява падането на цветовете и опадането на плодовете след поникване.
  • (P) – Фосфорът  подпомага растежа на корените, подновява кореновите власинки и осигурява големите количества енергия, необходими по време на цъфтежа и настройка на плодовете.
  • (Κ) – Калият  участва в почти всяка метаболитна дейност на дървото. Допринася за коренния и вегетативен растеж. Той участва в производството и миграцията на фотосинтезиращи вещества към цветовете и новите плодове и регулира поглъщането и използването на вода от дърветата.
  • (Mg) – Магнезият  насърчава поникването, увеличава фотосинтезата и снабдява цветята с хранителни вещества, като засилва връзването на плодовете.
  • Zn/Mn/Fe  – Що се отнася до микроелементите, цинкът влияе върху покълването, но основната му ефектът е върху броя и плодовитостта на цветовете, насърчавайки завръзването на плодовете и оставането на плодовете на дървото. Манганът и желязото засилват фотосинтетичната активност на листата и производството на ензими, които са необходими на дървото през този период.

Първоначален растеж на плодовете (май – юни)

Αρχική ανάπτυξη των καρπών (Μάιος - Ιούνιος)

След поставянето на плодовете започва първият етап от растежа на плодовете. Този растеж е резултат от размножаването на клетките на покълналия цвят. Развива се главно кожата на плодовете, докато месестата част не показва значително развитие. През това време се появяват две вълни на отделяне на плодове; първият в началото, веднага след отделянето на плодовете (май), а вторият в края (юни).

Хормоналният баланс на дърветата, фотосинтетичната активност на листата, адекватното снабдяване с вода и редовното снабдяване с хранителни вещества са определящи фактори по отношение на височината и качеството на продукцията.

  • (N) – (Ρ) – (Κ) Азот, Фосфор и калий стимулират фотосинтетичната активност на листата и увеличават производството на въглехидрати, необходими за растежа на плодовете, като същевременно участват директно в размножаването на клетките, които образуват плода. Адекватното снабдяване на дърветата има определящ ефект както върху броя на плодовете, които ще останат на дървото, така и върху техния окончателен размер.
  • (Ca) – Калцият е съставка на клетките на плода. Прилагането на калций през земята или чрез листно приложение води до здравословно образуване на листата и намалява естествените проблеми на напукване и срутване, често наблюдавани в по-късните етапи на развитие.
  • (Μg ) – (Zn) – Магнезий и Цинк се увеличават размера на плодовете и намаляване на отделянето след завързване на плодовете.

Бърз растеж на плодовете (юли – октомври)

Ταχεία ανάπτυξη των καρπών (Ιουλ. - Οκτ.)

През лятото плодовете съхраняват вода и фотосинтетичните вещества, произведени от листата, и увеличават размера и теглото си. Месото се развива бързо, докато развитието на кожата се забавя и остава неподвижно до узряване. Хранителното състояние на дърветата, особено адекватното снабдяване с азот и калий, значително влияе върху размера и теглото на плодовете и допринася за увеличаване на добивите и по-добри качествени характеристики на продукцията.

Азотът (Ν) е от основно значение за дейността на листата и храненето на плодовете през този период. Прекомерното количество на азот обаче ще забави узряването, ще намали кохезията и съдържанието на сок в плодовете и ще понижи качеството на сока и ще навреди на производството.

Калият (К) значително увеличава размера и теглото на плода, дебелината и устойчивостта на кората, съдържанието на киселини и витамин С в сока. Добавянето накалийе необходимо на етапа на бърз растеж на плодовете. И все пак, както в случая с Азота, прекомерното количество Калий ще забави узряването, ще намали количеството и качеството на сока и ще влоши производството.

През летните месеци Фосфорът (Ρ) повишава захарите в сока, намалява киселинността му и спира обрастването на кожата, причинено от Азота и >Калий. Той също така допринася за създаването на „запасни” вещества, които дърветата ще използват, за да започнат добре следващата година.

От зрялост до реколта

Στάδιο ωρίμανσης του καρπού έως τη συγκομιδή

Развитието на плода е завършено, като голяма част от съдържащите се киселини се превръщат в захари и хлорофилът в кората се заменя с каротеноиди и ксантофили. През това време излишъкът от вещества за съхранение, произведени от листата, се съхранява в ствола, за да се използва по време на покълването през следващата година, докато консумацията на хранителни вещества се свежда до минимум при спадане на температурите.

Основното торене се извършва към края на зимата, така че всички хранителни вещества да са достъпни за дърветата, когато започне поникването и да могат да бъдат покрити изискванията за цъфтеж и завързване на плодове.

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ½ Азотът (Ν)
  • ● ⅔ Фосфор (P)
  • ● ⅓ Сяра (K)

При основното торене Азотът трябва да се осигури в неговата амонячна форма, така че да се избегнат загубите в по-дълбоките слоеве на почвата и да бъде достъпен за дърветата по време на покълването и репродуктивната фаза.

Торовете, препоръчани за употреба, са стабилизирани торове (NutrActive), тъй като те предпазват амонячния азот и осигуряват растеж на културите за по-дълги периоди от време, или комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителни вещества в почвата и осигуряване на хранителна достатъчност на дърветата във всички критични етапи на вегетация, цъфтеж и развитие на плодове.

Цитрусово торене
Тип на тораСтадии на торенеDosage per tree

NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
Ωmega fert 14-18-14 (+27)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B

Основно торене

2 – 3 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

 

Етап на завързване на плода – растеж на първите плодове

Извършва се около юни, когато завързването на плодовете и първото проблясване на плодовете след него са приключили, докато диаметърът на плодовете е най-малко 5 mm (края на май - юни).

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ¼ Азотът (Ν)
  • ● ⅓ Сяра (K)

Прекомерното снабдяване с азот трябва да се избягва, тъй като води до прекомерен вегетативен растеж за сметка на плододаването, което от своя страна води до значително опадване, както и образуване на дебела и грапава кожица, за сметка на месестата част.

Фосфорът и калият балансират отрицателния ефект от прекомерния азот и насърчават образуването на здрава кожа. В допълнение към необходимото снабдяване с азот и калий през земята, допълнителните листни приложения с калциев нитрат и калиев нитрат имат положителен ефект върху количеството на продукцията и качеството на плодовете.

Етап на бърз растеж на плодовете

В зависимост от вида на цитрусовите плодове и тяхната ранна зрялост се прилага от средата на юли до средата на август с цел увеличаване на едрината и теглото на плодовете и подобряване на качествените им характеристики.

В този стадий се осигурява следното:

  • ● ¼ Азотът (Ν)
  • ● ⅓ Фосфор (P)
  • ● ⅓ Сяра (K)

Използването на високоразтворими многокомпонентни торове (Комплеферт) осигурява на дърветата пълноценно усвоими хранителни вещества, увеличава едрината и теглото на плодовете и подобрява качествените характеристики на продукцията.

Цитрусово торене
Тип на тораСтадии на торенеDosage per tree

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Ωmega 26N solub 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO4
SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B

Подхранване
торене

(май-юни)

1 – 2 кг

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn

Подхранване
торене

(Jul. – Aug.)

1 – 2 кг

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

Основно торене
(февруари)
В началото на завързване на плодовете
(май-юни)
Растеж на плодове
(юли)
Цитрус Complefert.
Ωmega fert.
NutrActive.
NutrActive.
Novacan stabil.
Complefert.
Fertammon.
Nitrocan. – Nutrammon.
Complefert.

Основни торове

  • NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
  • NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
  • Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE
  • Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE
  • Ωmega fert 14-18-14 (+27)
  • Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
  • Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
  • Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +TE
  • Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn
  • Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
ComplefertComplefertComplefert

Азотни торове за повърхностно торене

  • NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
  • NutrActive 26Ν Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
  • Novacan special 27N stabil 27-0-0 +5MgO +0,2B
  • Ω¬mega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
  • Ω¬mega 26N 26-0-0 (+29)
  • Ω¬mega 26N solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 26-0-0 (+29)
  • Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
  • Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5Zn +0,5FeSO 4
  • SulfoCan Borax 24-0-0 (+14) +11CaO +0,3B
ComplefertComplefertComplefert

(основно – повърхностно торене)

  • ● Продължително подхранване на културите с азот с бавно освобождаване
  • ● Цялостно подхранване в съответствие с потребностите на културите във всеки стадий от развитието
  • ● Повишен цъфтеж и завързване на плодове поради доставката на двете форми на азот към дърветата
  • ● Минимални загуби поради отмиване и изпаряване
  • ● Увеличен прием на вода и хранителни вещества
  • ● Висока разтворимост на фосфор, до 90%, за храненето на дърветата във всички видове почви
  • ● Калий под формата на калиев сулфат
  • ● Допълнително обогатяване със сяра за по-пълно оползотворяване на азота и фосфора
  • ● Възможност за прилагане на основно торене само веднъж в средата на зимата, осигурявайки достатъчно валежи за движението на фосфора и калия в почвата, без риск от загуба на азот поради измиване
  • ● Гарантирано подхранване на културата при всички типове почви и всякакви климатични условия

(основно – повърхностно торене)

  • ● Защита на хранителните вещества на тора от компонентите на почвата и увеличаване на достъпността им за цитрусите.
  • ● Повишено усвояване и използване на фосфор и основни катиони (K, Mg, Ca) от дърветата за дълго време.
  • ● Хелатиране на микроелементите (B, Zn) на тора, поддържайки ги активни за дърветата в периоди на голямо търсене.
  • ● Незабавно и дългосрочно снабдяване с азот, адаптиран към нуждите на цитрусите.
  • ● Създаване на силна коренова система, за по-добро усвояване на хранителни вещества и вода.
  • ● Намаляване на водния стрес на дърветата, в условия на ниска влажност на почвата.
  • ● Мобилизиране на свързаните хранителни вещества от почвата и тяхното оползотворяване от културата.
  • ● Богат на сяра, подобрява използването на азот, фосфор и микроелементи.
  • ● Интегрирано хранене и по-високи добиви, при всякакви почвени и климатични условия.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Пълни с първични (Ν, Ρ, Κ,) и вторични (S, Mg) елементи, както и микроелементи (Β, Ζn), те осигуряват цялостно хранене на културата с всички необходими хранителни вещества
  • ● Напълно усвоими форми на хранителните вещества и в специализирано съотношение, адаптирано към нуждите на цитрусовите дървета
  • ● Високо съдържание на амониев азот за продължително подхранване на културите
  • ● Оптимално оползотворяване на хранителните елементи от културите Свеждане до минимум на загубите.
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество