Ръководство
за торене на маслини

Ръководство
за торене на маслини

Маслиновите дървета са най-важната култура в нашата страна още от древността. Той е неразривно свързан с растежа и икономическия просперитет на гръцкия регион и заема специално място в гръцката култура като символ на знание, мъдрост, изобилие, мир, здраве, сила и красота.

Днес маслиновите дървета покриват 15% от общата обработваема площ и доминират сред дървесните култури, заемайки 77% от площите с дървета.

Неговата отлична адаптация към умерения средиземноморски климат, в комбинация с натрупания опит на нашите производители, правят Гърция 3-тата по големина страна производител на маслини в света, докато уникалните качествени характеристики на гръцките сортове поставят Гърция на 1-во място в света по производство. екстра върджин зехтин.

Маслиновото дърво расте и дава плодове в голямо разнообразие от типове почви, дори при ниско плодородие. Въпреки това е най-продуктивен в глинести, песъчливи терени със среден състав, които задържат достатъчно влажност и позволяват по-добро използване на териториалната влажност и хранителни елементи.

За постигане на задоволителна продукция в леки песъчливи и чакълести терени са необходими допълнителни повърхностни напоявания през летните месеци и по време на периода на втвърдяване на маслините (август – септември).

Тежките почви, които задържат вода, са неподходящи за отглеждане на маслини, тъй като маслиновите дървета страдат от кореново гниене, добивът им намалява и качествените характеристики на произведения зехтин са подкопани.

По отношение на химичните характеристики на почвата, маслиновото дърво расте по-добре в неутрални или слабо алкални терени (pH 7-8), но може да издържи и на слабо кисели терени. При стойности на рН под 5 и над 8,5 растежът и производството на културата са намалени.

Маслиновото дърво има изобилна радикална система, която използва териториалната влажност по отличен начин. Листата му са кожести с дебела восъчна обвивка, плътен мъх и малки хлътнали устици от долната страна. Те ограничават транспирацията, намаляват загубата на вода и повишават устойчивостта на растението към сухи условия в сравнение с други дървесни култури.

Въпреки устойчивостта на маслиновото дърво на суша, водата е основният ограничителен фактор за производството на маслини, по-конкретно:

  • ● в региони с ниски годишни валежи (валежи) (< 400 mm)
  • ● в райони с влажна зима, но сухо лято
  • ● в леки пясъчни и чакълести терени
  • ● в трапезни маслини

Маслиновите дървета представят различни етапи по време на годишния вегетативен цикъл, където нуждите им от вода са максимизирани и достатъчността на териториална влажност оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайната продукция:

  • ● Стадий на диференциация на цветните пъпки (февруари – март) – зимни валежи
  • ● Етап преди цъфтеж (април – май) – зимни дъждове/напояване в случай на суха зима
  • ● Етап от поставяне на плода до втвърдяване на сърцевината (май – юни) – напояване
  • ● Етап на производство на зехтин (август – септември) – напояване

Една рационална програма за торене трябва да замени хранителните елементи, които са отстранени от почвата поради събирането на маслини и годишното подрязване на дърветата, и в същото време да осигури основните единици за торене за годишната вегетация и цъфтежа на дърветата.

Количествата на хранителните елементи, които се отстраняват от дървото всяка година поради обезлистване, подрязване и събиране на маслини, са представени в следната таблица:

Елементи, които се премахват за производството:Азот (Kg)Фосфор (кг)Калий (Kg)
100 кг маслини0,90,21
50 кг дървен материал0,40,150,2
50 кг листа0,50,120,3

Хармоничното снабдяване на дърветата с горните елементи, в подходящо количество и съотношение и във всички критични фази от развитието им, осигурява хранителен баланс на културата, повишени добиви и високо качество на продукта.

 

Азотът е най-важният и незаменим хранителен елемент за вегетативния растеж и плододаване на маслинова гора.

  • ● насърчава вегетацията, която е от съществено значение за формирането на репродуктивните органи и растежа на плодовете.
  • ● увеличава броя на цветните пъпки, които ще дадат съцветие
  • ● насърчава образуването на перфектни цветове, като по този начин увеличава оплождането и поставянето на плодове
  • ● увеличава броя и теглото на плодовете, като по този начин увеличава добива
  • ● в комбинация с рационално подрязване и напояване, намалява редуващото се плододаване на маслиновите дървета

Маслиновите дървета абсорбират големи количества азот от почвата през цялата година, но те са особено взискателни и изразяват истински „глад“ за този елемент в определени етапи от годишния си вегетативен и репродуктивен цикъл.

  • ● в периода на морфологична диференциация на цветните пъпки (февруари – март)
  • ● в периода на цъфтеж – завързване на плодове (април – май)
  • ● в периода на втвърдяване на ядрото (юни – юли)

Достатъчното снабдяване на маслинова горичка с азот по време на етапите, описани по-горе, оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайния продукт.

Фосфорът е компонент на важни дървесни ензими и протеини. Той участва пряко или косвено в редица метаболитни процеси и по-специално в тези, свързани с възпроизводството и транспорта на енергия. Високи концентрации на фосфор се откриват в младите развиващи се тъкани.

От функционална гледна точка:

  • ● Снабдява дървото с необходимата енергия за всички негови дейности.
  • ● Допринася за образуването на корени и дървесина.
  • ● Допринася за завързване на плодовете, тяхното силно задържане и ранна зрялост.

Въпреки че в повечето гръцки територии не представлява ограничителен фактор за растежа на маслиновите дървета, прилагането на фосфор към напояваните маслинови горички, които се третират с богати на азот торове и към трапезните сортове маслини, представлява критичен фактор за размера, теглото, преждевременното узряване и качеството характеристики на плода. В дъждовните маслинови горички и по-специално в почвата, богата на калциев карбонат (CaCO3), трябва да се прилага на редовни интервали от време, така че да се поддържат високи нива на почвено плодородие.

Калият, подобно на азота, представлява незаменим елемент за маслиновите дървета. Той представя висока мобилност в тъканите и субклетъчните структури и участва в множество физиологични функции. Той участва в активирането на много ензими, в производството и транспорта на продукти от фотосинтезата, в поглъщането и използването на вода и във водния баланс на дървото. В резултат на неговата многоизмерна функция, неговата достатъчност в маслиновото дърво:

  • ● Увеличава размера и теглото на плода
  • ● Увеличава маслеността на плода
  • ● Подобрява качествените характеристики на маслото
  • ● Повишава устойчивостта на дърветата към суша, измръзване и нападения от неприятели и болести

Маслиновото дърво има повишени годишни нужди от калий, особено през периода на растеж и узряване на плодовете, когато повече от 60% от наличния калий мигрира към плодовете.

При маслодайните сортове е от съществено значение да се прилага калий в равни количества с тези на азот, особено в годината, в която се очаква повишено производство на плодове, така че да се избегне производството на малки плодове, да се увеличи производството на масло и хранителният изчерпване на дървета, което води до алтернативно носене, е намалено.

При трапезните сортове се налага ежегодно приложение на Калий, за постигане на задоволителна продукция и подобряване на качествените характеристики на плодовете.

Борът е най-важният микроелемент за маслиновите дървета и най-важният елемент за образуването на цветя и гладкото развитие на процесите на торене и плододаване. Той участва в транспорта на въглехидрати в рамките на дървото, синтеза на растителни хормони, растежа на младите тъкани, производството на полени и покълването и в растежа на плодовете. Дефицитът на бор представлява най-честият дефицит на хранителни вещества на маслиновите дървета и пряко засяга плодородието на маслиновите горички, като по този начин драстично намалява производството.

Прилагането на бор под формата на боракс (250-400 g. дърво) или чрез използване на комплексни торове, които съдържат бор, се счита за необходимо при основното торене на маслинови дървета, както във влажна кисела, така и във варовита почва.

Положителен резултат имат и листните пръскания с бор по време на образуване на нова растителност и в началото на цъфтежа.

Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών

Достатъчността на хранителния елемент и по-специално на азот, калий, бор и териториална влажност на този етап:

  • ● създава излишък от въглехидрати и подобрява диференциацията на цветните пъпки
  • ● ускорява започването на нова растителност, която е от съществено значение за формирането на репродуктивни органи и растежа на плодовете по-късно
  • ● Увеличава образуването на едногодишни издънки, които са от съществено значение за производството на плодове през следващата година

 Хранителните нужди през този период се покриват чрез навременното прилагане на основното торене през зимата (декември – февруари)

Άνθιση - Καρπόδεση

Повишени са нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот, фосфор и бор:

  • ● Достатъчното количество азот в този етап насърчава формирането на перфектни цветове и увеличава завързването на плодовете.
  • ● Борът повишава кълняемостта на цветен прашец и възприемчивостта на близалцето, като по този начин увеличава оплождането и поставянето на плодове.
  • ● Фосфорът осигурява необходимата енергия за цъфтеж, поставяне на плодове и начален растеж на плодовете, като по този начин увеличава броя на плодовете на съцветие.

 Хранителните нужди през този период се покриват от основното торене през зимата (декември – февруари), в допълнение към листните пръскания с азот и бор, които подобряват процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.

Ταχεία ανάπτυξη του καρπού – σκλήρυνση πυρήνα

След завършване на завързване на плода започва растежът на сърцевината на плода и нуждите на дърветата от азот и вода и постепенно всички хранителни елементи се увеличават, за да достигнат кулминация до втвърдяването на сърцевината.

  • ● Големи количества азот, калий и фосфор мигрират от листата към плодовете, за да покрият повишените нужди на клетъчното делене.
  • ● Достатъчността на хранителните вещества на този етап оказва решаващо влияние върху крайния размер на плодовете и производството на масло.

 В напояваните маслинови насаждения хранителните нужди за този период се покриват с повърхностно прилагане на азотен тор през юни.

Βραδεία ανάπτυξη της σάρκας – έναρξη ελαιογένεσης

След втвърдяване на сърцевината, месестата част започва да расте и прогресивно (от август) се наблюдава натрупване на зехтин в плодовете. През този етап нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот и калий се увеличават.

  • ● Достатъчното количество азот увеличава размера и теглото на плодовете. Прекомерният азот през този период може да намали производството на масло и да забави узряването.
  • ● Калият повишава маслеността на плодовете и подобрява качествените характеристики на трапезните сортове.
  • ● Фосфорът предизвиква преждевременно узряване, увеличава теглото и подобрява оцветяването при трапезните сортове.

 При трапезните и маслодайните сортове в годината на повишена продукция изискванията за този период се задоволяват чрез прилагане на азотно-калиево торене.

През зимния период декември – февруари

Тя се стреми да задоволи основните нужди от хранителни елементи, които са от съществено значение за растежа на растителността, диференциацията на цветните пъпки, процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.

  • ● При дъждовни маслинови насаждения цялото количество тор се внася еднократно,
    с основното торене.
  • ● В напояваните маслинови насаждения и в маслиновите насаждения с трапезни маслини 2/3 от общото количество азот и калий и цялото количество фосфор се прилагат с основното торене.

Използването на торове с високо съдържание на амонячен азот (Ωmega fert & Complefert) или стабилизиран амонячен азот (NutrActive) е за предпочитане, поради бавната скорост на усвояване от дърветата и избягването на загуби на N поради излугване.

Торене на маслини
Тип на тораСтадии на торенеDosage (kg/tree)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
NutrActive οlivera 18-6-14 (+12) +2MgO +0,3B
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
Ωmega fert 18-8-14 (+14) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Nutrifert olistar 19-6-15 (+7) +2MgO +0,5B
Opera NPK Mycofert 16-6-10 (+16) +2MgO +5CaO +0,2B

Basic
fertilization

3 – 5 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

Преди втвърдяване на сърцевината (юни)

В напояваните маслинови насаждения за намаляване на отделянето на плодове, за растеж на плодовете и развитие на достатъчна растителност за производството на плодове през следващата година, се прилага повърхностно азотно торене (останалата 1/3 от необходимия азот) и напояване, веднага след завършване на поставянето на плодове (Юни).

Предпочитат се торове с нанополимерна технология (Ωmega 26N) или азотни торове с бавно освобождаване (NutrActive), тъй като те задоволяват нуждите на културата до началото на узряването и не предизвикват конкуренция между вегетация – завързване на плодовете, която може да доведе до опадане на плодовете.

Предпочитат се торове като амониев сулфат нитрат или торове с бавно усвояване на азот, защото:

  • ● задоволяват нуждите на културата до началото на узряването
  • ● те не предизвикват конкуренция между растителност – залагане на плодове, което може да доведе до опадане на плодовете

В началото на растежа на плътта – производство на масло (август)

При трапезни сортове, където се преследва повишаване на качествените характеристики, но също и при маслодайни сортове в годината на повишено производство, се препоръчва второ прилагане на азотно-калиево торене в началото на растежа на месото (август), в допълнение към азотното торене от юни.

 
 
Торене на маслини
Тип на тораСтадии на торенеDosage (kg/tree)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5FeSO 4 +0,5Zn

June

1 – 2 kg

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE

Jul. – August

1 – 2 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Продължително подхранване на ябълковото дърво с азот с бавно освобождаване
  • ● Цялостно подхранване в съответствие с потребностите на културите във всеки стадий от развитието
  • ● Повишен цъфтеж и завързване на плодове поради снабдяването на дърветата с двете форми на азот.
  • ● Минимални загуби поради отмиване и изпаряване
  • ● Увеличен прием на вода и хранителни вещества
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Гъвкавост във времето за нанасяне и гарантирано снабдяване с азот при всякакви метеорологични условия.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Пълни с първични (Ν, Ρ, Κ,) и вторични (S, Mg) елементи, както и микроелементи (Β, Ζn), те осигуряват пълноценно хранене на маслиновото дърво с всички необходими хранителни вещества
  • ● Напълно усвоими форми на хранителните вещества и в специализирано съотношение, адаптирано към нуждите на маслиновото дърво
  • ● Високо съдържание на амониев азот за продължително подхранване и задоволяване на потребностите на културите
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Допълнително подхранване със сяра за по-добро оползотворяване на азота и микроелемента.

(Основно – Подхранване)

  • ● Защита на хранителните вещества на тора от компонентите на почвата и увеличаване на достъпността им за маслините.
  • ● Повишено усвояване и използване на фосфор и основни катиони (K, Mg, Ca) от дърветата за дълго време.
  • ● Хелатиране на микроелементите (B, Zn) на тора, поддържайки ги активни за дърветата в периоди на голямо търсене.
  • ● Незабавно и дългосрочно снабдяване с азот, адаптиран към нуждите на маслините.
  • ● Създаване на силна коренова система, за по-добро усвояване на хранителни вещества и вода.
  • ● Намаляване на водния стрес на тревата, в условия на ниска почвена влажност.
  • ● Мобилизиране на свързаните хранителни вещества от почвата и тяхното оползотворяване от културата.
  • ● Богат на сяра, подобрява използването на азот, фосфор и микроелементи.
  • ● Интегрирано хранене и по-високи добиви, при всякакви почвени и климатични условия.

Маслиновите дървета са най-важната култура в нашата страна още от древността. Той е неразривно свързан с растежа и икономическия просперитет на гръцкия регион и заема специално място в гръцката култура като символ на знание, мъдрост, изобилие, мир, здраве, сила и красота.

Днес маслиновите дървета покриват 15% от общата обработваема площ и доминират сред дървесните култури, заемайки 77% от площите с дървета.

Неговата отлична адаптация към умерения средиземноморски климат, в комбинация с натрупания опит на нашите производители, правят Гърция 3-тата по големина страна производител на маслини в света, докато уникалните качествени характеристики на гръцките сортове поставят Гърция на 1-во място в света по производство. екстра върджин зехтин.

Маслиновото дърво расте и дава плодове в голямо разнообразие от типове почви, дори при ниско плодородие. Въпреки това е най-продуктивен в глинести, песъчливи терени със среден състав, които задържат достатъчно влажност и позволяват по-добро използване на териториалната влажност и хранителни елементи.

За постигане на задоволителна продукция в леки песъчливи и чакълести терени са необходими допълнителни повърхностни напоявания през летните месеци и по време на периода на втвърдяване на маслините (август – септември).

Тежките почви, които задържат вода, са неподходящи за отглеждане на маслини, тъй като маслиновите дървета страдат от кореново гниене, добивът им намалява и качествените характеристики на произведения зехтин са подкопани.

По отношение на химичните характеристики на почвата, маслиновото дърво расте по-добре в неутрални или слабо алкални терени (pH 7-8), но може да издържи и на слабо кисели терени. При стойности на рН под 5 и над 8,5 растежът и производството на културата са намалени.

Маслиновото дърво има изобилна радикална система, която използва териториалната влажност по отличен начин. Листата му са кожести с дебела восъчна обвивка, плътен мъх и малки хлътнали устици от долната страна. Те ограничават транспирацията, намаляват загубата на вода и повишават устойчивостта на растението към сухи условия в сравнение с други дървесни култури.

Въпреки устойчивостта на маслиновото дърво на суша, водата е основният ограничителен фактор за производството на маслини, по-конкретно:

  • ● в региони с ниски годишни валежи (валежи) (< 400 mm)
  • ● в райони с влажна зима, но сухо лято
  • ● в леки пясъчни и чакълести терени
  • ● в трапезни маслини

Маслиновите дървета представят различни етапи по време на годишния вегетативен цикъл, където нуждите им от вода са максимизирани и достатъчността на териториална влажност оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайната продукция:

  • ● Стадий на диференциация на цветните пъпки (февруари – март) – зимни валежи
  • ● Етап преди цъфтеж (април – май) – зимни дъждове/напояване в случай на суха зима
  • ● Етап от поставяне на плода до втвърдяване на сърцевината (май – юни) – напояване
  • ● Етап на производство на зехтин (август – септември) – напояване

Една рационална програма за торене трябва да замени хранителните елементи, които са отстранени от почвата поради събирането на маслини и годишното подрязване на дърветата, и в същото време да осигури основните единици за торене за годишната вегетация и цъфтежа на дърветата.

Количествата на хранителните елементи, които се отстраняват от дървото всяка година поради обезлистване, подрязване и събиране на маслини, са представени в следната таблица:

Елементи, които се премахват за производството:Азот (Kg)Фосфор (кг)Калий (Kg)
100 кг маслини0,90,21
50 кг дървен материал0,40,150,2
50 кг листа0,50,120,3

Хармоничното снабдяване на дърветата с горните елементи, в подходящо количество и съотношение и във всички критични фази от развитието им, осигурява хранителен баланс на културата, повишени добиви и високо качество на продукта.

 

Азотът е най-важният и незаменим хранителен елемент за вегетативния растеж и плододаване на маслинова гора.

  • ● насърчава вегетацията, която е от съществено значение за формирането на репродуктивните органи и растежа на плодовете.
  • ● увеличава броя на цветните пъпки, които ще дадат съцветие
  • ● насърчава образуването на перфектни цветове, като по този начин увеличава оплождането и поставянето на плодове
  • ● увеличава броя и теглото на плодовете, като по този начин увеличава добива
  • ● в комбинация с рационално подрязване и напояване, намалява редуващото се плододаване на маслиновите дървета

Маслиновите дървета абсорбират големи количества азот от почвата през цялата година, но те са особено взискателни и изразяват истински „глад“ за този елемент в определени етапи от годишния си вегетативен и репродуктивен цикъл.

  • ● в периода на морфологична диференциация на цветните пъпки (февруари – март)
  • ● в периода на цъфтеж – завързване на плодове (април – май)
  • ● в периода на втвърдяване на ядрото (юни – юли)

Достатъчното снабдяване на маслинова горичка с азот по време на етапите, описани по-горе, оказва решаващо влияние върху количеството и качеството на крайния продукт.

Фосфорът е компонент на важни дървесни ензими и протеини. Той участва пряко или косвено в редица метаболитни процеси и по-специално в тези, свързани с възпроизводството и транспорта на енергия. Високи концентрации на фосфор се откриват в младите развиващи се тъкани.

От функционална гледна точка:

  • ● Снабдява дървото с необходимата енергия за всички негови дейности.
  • ● Допринася за образуването на корени и дървесина.
  • ● Допринася за завързване на плодовете, тяхното силно задържане и ранна зрялост.

Въпреки че в повечето гръцки територии не представлява ограничителен фактор за растежа на маслиновите дървета, прилагането на фосфор към напояваните маслинови горички, които се третират с богати на азот торове и към трапезните сортове маслини, представлява критичен фактор за размера, теглото, преждевременното узряване и качеството характеристики на плода. В дъждовните маслинови горички и по-специално в почвата, богата на калциев карбонат (CaCO3), трябва да се прилага на редовни интервали от време, така че да се поддържат високи нива на почвено плодородие.

Калият, подобно на азота, представлява незаменим елемент за маслиновите дървета. Той представя висока мобилност в тъканите и субклетъчните структури и участва в множество физиологични функции. Той участва в активирането на много ензими, в производството и транспорта на продукти от фотосинтезата, в поглъщането и използването на вода и във водния баланс на дървото. В резултат на неговата многоизмерна функция, неговата достатъчност в маслиновото дърво:

  • ● Увеличава размера и теглото на плода
  • ● Увеличава маслеността на плода
  • ● Подобрява качествените характеристики на маслото
  • ● Повишава устойчивостта на дърветата към суша, измръзване и нападения от неприятели и болести

Маслиновото дърво има повишени годишни нужди от калий, особено през периода на растеж и узряване на плодовете, когато повече от 60% от наличния калий мигрира към плодовете.

При маслодайните сортове е от съществено значение да се прилага калий в равни количества с тези на азот, особено в годината, в която се очаква повишено производство на плодове, така че да се избегне производството на малки плодове, да се увеличи производството на масло и хранителният изчерпване на дървета, което води до алтернативно носене, е намалено.

При трапезните сортове се налага ежегодно приложение на Калий, за постигане на задоволителна продукция и подобряване на качествените характеристики на плодовете.

Борът е най-важният микроелемент за маслиновите дървета и най-важният елемент за образуването на цветя и гладкото развитие на процесите на торене и плододаване. Той участва в транспорта на въглехидрати в рамките на дървото, синтеза на растителни хормони, растежа на младите тъкани, производството на полени и покълването и в растежа на плодовете. Дефицитът на бор представлява най-честият дефицит на хранителни вещества на маслиновите дървета и пряко засяга плодородието на маслиновите горички, като по този начин драстично намалява производството.

Прилагането на бор под формата на боракс (250-400 g. дърво) или чрез използване на комплексни торове, които съдържат бор, се счита за необходимо при основното торене на маслинови дървета, както във влажна кисела, така и във варовита почва.

Положителен резултат имат и листните пръскания с бор по време на образуване на нова растителност и в началото на цъфтежа.

Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών

Достатъчността на хранителния елемент и по-специално на азот, калий, бор и териториална влажност на този етап:

  • ● създава излишък от въглехидрати и подобрява диференциацията на цветните пъпки
  • ● ускорява започването на нова растителност, която е от съществено значение за формирането на репродуктивни органи и растежа на плодовете по-късно
  • ● Увеличава образуването на едногодишни издънки, които са от съществено значение за производството на плодове през следващата година

 Хранителните нужди през този период се покриват чрез навременното прилагане на основното торене през зимата (декември – февруари)

Άνθιση - Καρπόδεση

Повишени са нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот, фосфор и бор:

  • ● Достатъчното количество азот в този етап насърчава формирането на перфектни цветове и увеличава завързването на плодовете.
  • ● Борът повишава кълняемостта на цветен прашец и възприемчивостта на близалцето, като по този начин увеличава оплождането и поставянето на плодове.
  • ● Фосфорът осигурява необходимата енергия за цъфтеж, поставяне на плодове и начален растеж на плодовете, като по този начин увеличава броя на плодовете на съцветие.

 Хранителните нужди през този период се покриват от основното торене през зимата (декември – февруари), в допълнение към листните пръскания с азот и бор, които подобряват процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.

Ταχεία ανάπτυξη του καρπού – σκλήρυνση πυρήνα

След завършване на завързване на плода започва растежът на сърцевината на плода и нуждите на дърветата от азот и вода и постепенно всички хранителни елементи се увеличават, за да достигнат кулминация до втвърдяването на сърцевината.

  • ● Големи количества азот, калий и фосфор мигрират от листата към плодовете, за да покрият повишените нужди на клетъчното делене.
  • ● Достатъчността на хранителните вещества на този етап оказва решаващо влияние върху крайния размер на плодовете и производството на масло.

 В напояваните маслинови насаждения хранителните нужди за този период се покриват с повърхностно прилагане на азотен тор през юни.

Βραδεία ανάπτυξη της σάρκας – έναρξη ελαιογένεσης

След втвърдяване на сърцевината, месестата част започва да расте и прогресивно (от август) се наблюдава натрупване на зехтин в плодовете. През този етап нуждите на дърветата от хранителни елементи и по-специално от азот и калий се увеличават.

  • ● Достатъчното количество азот увеличава размера и теглото на плодовете. Прекомерният азот през този период може да намали производството на масло и да забави узряването.
  • ● Калият повишава маслеността на плодовете и подобрява качествените характеристики на трапезните сортове.
  • ● Фосфорът предизвиква преждевременно узряване, увеличава теглото и подобрява оцветяването при трапезните сортове.

 При трапезните и маслодайните сортове в годината на повишена продукция изискванията за този период се задоволяват чрез прилагане на азотно-калиево торене.

През зимния период декември – февруари

Тя се стреми да задоволи основните нужди от хранителни елементи, които са от съществено значение за растежа на растителността, диференциацията на цветните пъпки, процесите на цъфтеж и завързване на плодовете.

  • ● При дъждовни маслинови насаждения цялото количество тор се внася еднократно,
    с основното торене.
  • ● В напояваните маслинови насаждения и в маслиновите насаждения с трапезни маслини 2/3 от общото количество азот и калий и цялото количество фосфор се прилагат с основното торене.

Използването на торове с високо съдържание на амонячен азот (Ωmega fert & Complefert) или стабилизиран амонячен азот (NutrActive) е за предпочитане, поради бавната скорост на усвояване от дърветата и избягването на загуби на N поради излугване.

Торене на маслини
Тип на тораСтадии на торенеDosage (kg/tree)

NutrActive bor 21-7-11 (+10) +0,3B
NutrActive magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
NutrActive οlivera 18-6-14 (+12) +2MgO +0,3B
NutrActive triple-S 15-15-15 (+25)
Ωmega fert 18-8-14 (+14) +2MgO +0,5B
Ωmega fert 20-10-5 (+21)
Ωmega fert 20-6-12 (+14) +2MgO +0,3B +0,1Zn
Complefert magni-bor 20-5-10 (+18) +2MgO +0,5B
Nutrifert olistar 19-6-15 (+7) +2MgO +0,5B
Opera NPK Mycofert 16-6-10 (+16) +2MgO +5CaO +0,2B

Basic
fertilization

3 – 5 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

Преди втвърдяване на сърцевината (юни)

В напояваните маслинови насаждения за намаляване на отделянето на плодове, за растеж на плодовете и развитие на достатъчна растителност за производството на плодове през следващата година, се прилага повърхностно азотно торене (останалата 1/3 от необходимия азот) и напояване, веднага след завършване на поставянето на плодове (Юни).

Предпочитат се торове с нанополимерна технология (Ωmega 26N) или азотни торове с бавно освобождаване (NutrActive), тъй като те задоволяват нуждите на културата до началото на узряването и не предизвикват конкуренция между вегетация – завързване на плодовете, която може да доведе до опадане на плодовете.

Предпочитат се торове като амониев сулфат нитрат или торове с бавно усвояване на азот, защото:

  • ● задоволяват нуждите на културата до началото на узряването
  • ● те не предизвикват конкуренция между растителност – залагане на плодове, което може да доведе до опадане на плодовете

В началото на растежа на плътта – производство на масло (август)

При трапезни сортове, където се преследва повишаване на качествените характеристики, но също и при маслодайни сортове в годината на повишено производство, се препоръчва второ прилагане на азотно-калиево торене в началото на растежа на месото (август), в допълнение към азотното торене от юни.

 
 
Торене на маслини
Тип на тораСтадии на торенеDosage (kg/tree)

NutrActive 27N 27-0-0 (+27)
NutrActive 26N Boro-plus 26-0-0 (+27) +0,3B
Ωmega favorite 24-0-0 (+32) +2MgO +0,3B
Ωmega 26N 26-0-0 (+29)
Fertammon 26 solub 26-0-0 (+29)
Fertammon special 25-0-0 (+29) +0,5FeSO 4 +0,5Zn

June

1 – 2 kg

Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE
Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE

Jul. – August

1 – 2 kg

* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Продължително подхранване на ябълковото дърво с азот с бавно освобождаване
  • ● Цялостно подхранване в съответствие с потребностите на културите във всеки стадий от развитието
  • ● Повишен цъфтеж и завързване на плодове поради снабдяването на дърветата с двете форми на азот.
  • ● Минимални загуби поради отмиване и изпаряване
  • ● Увеличен прием на вода и хранителни вещества
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Гъвкавост във времето за нанасяне и гарантирано снабдяване с азот при всякакви метеорологични условия.

(основно – повърхностно торене)

  • ● Пълни с първични (Ν, Ρ, Κ,) и вторични (S, Mg) елементи, както и микроелементи (Β, Ζn), те осигуряват пълноценно хранене на маслиновото дърво с всички необходими хранителни вещества
  • ● Напълно усвоими форми на хранителните вещества и в специализирано съотношение, адаптирано към нуждите на маслиновото дърво
  • ● Високо съдържание на амониев азот за продължително подхранване и задоволяване на потребностите на културите
  • ● Калий под формата на калиев сулфат, за по-висока производителност и по-добро качество
  • ● Високоразтворим фосфор, до 90%, за подхранване на културите във всякакви видове почви
  • ● Допълнително подхранване със сяра за по-добро оползотворяване на азота и микроелемента.

(Основно – Подхранване)

  • ● Защита на хранителните вещества на тора от компонентите на почвата и увеличаване на достъпността им за маслините.
  • ● Повишено усвояване и използване на фосфор и основни катиони (K, Mg, Ca) от дърветата за дълго време.
  • ● Хелатиране на микроелементите (B, Zn) на тора, поддържайки ги активни за дърветата в периоди на голямо търсене.
  • ● Незабавно и дългосрочно снабдяване с азот, адаптиран към нуждите на маслините.
  • ● Създаване на силна коренова система, за по-добро усвояване на хранителни вещества и вода.
  • ● Намаляване на водния стрес на тревата, в условия на ниска почвена влажност.
  • ● Мобилизиране на свързаните хранителни вещества от почвата и тяхното оползотворяване от културата.
  • ● Богат на сяра, подобрява използването на азот, фосфор и микроелементи.
  • ● Интегрирано хранене и по-високи добиви, при всякакви почвени и климатични условия.