- +359 2 996 3853
- +359 2 996 3853
- office@hellagrolip.bg
Лозите се приспособяват лесно и могат да реализират задоволителни добиви в повечето видове почви. Предпочитат почви с лека до средна текстура и добро отводняване, в които условията са благоприятни за разрастване на кореновата система и благоприятстват производството на висококачествено грозде и вино. Трапезните сортове реализират продукция с по-високо качество при почви със средна текстура и плодородие, по-голяма дълбочина и по-високо влагосъдържание в низините и крайбрежните райони.
Многоплодородните, глинестите и богатите на органични вещества почви реализират високи, но забавени и с по-ниско качество добиви, като в много случаи се наблюдава силно изразено окапване на цвета и намаляване на плододаването поради конкуренция с останалата растителност.
В контекста на химичните си характеристики, лозите предпочитат неутрални почви с рН 6,5 – 7,5, но въпреки това могат да виреят без особени проблеми в по-широкия диапазон 4,5 – 8,5.
Кореновата система при лозите е твърде развита и активна от ранна пролет до късна есен – време, достатъчно за усвояване на основните подхранващи елементи. Независимо от това, както елиминирането на хранителни вещества чрез продукцията, така и интензивната експлоатация на лозите правят торенето наложително и необходимо условие както за количественото, така и за качественото оптимизиране на продукцията.
В тази връзка, в зависимост от почвените и климатичните условия в съответния район, типа, възрастта и годишното натоварване на лозята, е възможно да се дефинират хранителните потребности и да се съставят таблици, от които да могат да се правят изводи и планират общи насоки за торене в рамките на стопанската година.
Годишна потребност от хранителни компоненти в кг/хектар | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | (N) | (P2O5) | (K2O) | (CaO) | (MgO) |
Винено грозде | 70 – 120 | 40 – 60 | 150 – 180 | 100 – 150 | 30 – 50 |
Стафидно грозде | 120 – 170 | 50 – 80 | 200 – 250 | 130 – 180 | 40 – 70 |
Трапезно грозде | 150 – 220 | 60 – 80 | 200 – 280 | 150 – 200 | 60 – 80 |
Това е време, през което темпото на поемане на хранителни вещества от корените и синтезният капацитет на листата не могат да осигурят задоволяване в достатъчна степен на повишените хранителни потребности на културата.
В този стадий, продължаването на развитието се основава единствено на мобилизирането на складираните вещества от по-старите органи, например – стеблата и корените, както и на достатъчността на внесените през зимата хранителни вещества чрез основното торене на лозовата култура.
В рамките на ранните етапи на покълване, азотът играе ключова роля за нормалното развитие на растението. Постепенно, с приближаването към стадия на цъфтежа, хранителните потребности се увеличават, ангажирайки други хранителни вещества – фосфор (Ρ), калий (К), калций (Са). Микроелементите – желязо (Fe), бор (В), цинк (Zn) – също имат ключово значение в този стадий, тъй като участват активно във всички метаболитни процеси, от поникването до плододаването.
Този етап започва веднага след опрашването с формиране на млади зрънца, продължава с бързо увеличаване на размера и теглото и приключва с началото на зреенето и придобиването на цвят при цветните сортове и блясък при белите сортове.
Хранителната запасеност на лозите през този период влияе съществено върху крайната продукция, тъй като потреблението на хранителни вещества е максимално.
Потребността от азот (N) на този етап е по-голяма, отколкото във всеки друг момент от годишния цикъл.
Потребностите от калий (К) също са високи и постепенно се увеличават с приближаване на фазата на зреенето, високи и нарастващи са, също така, и потребностите от фосфор (Р).
Внасянето на азот, фосфор и калий след началото на фазата на плододаването е критично необходимо при сортовете с висок добив, сортовете, предназначени за сушене, и трапезните интензивни лозя, поради голямото натоварване и допълнителни нужди, породени от интервенциите с регулатори на растежа.
През този стадий, удължаването на леторастите спира, зърната увеличават повече от двойно теглото си, съдържащите се киселини се превръщат в захари и се придобива типичното за сорта оцветяване.
Това е периодът, през който потребността на лозите от азот (N) бързо намалява, а нуждата от калий (К) значително се увеличава, което води до поява на симптоми на временен дефицит в години на свръхпроизводство, поради придвижването на големи количества калий (К) от листата към зърната и участието на последния в синтеза на съхраняваните вещества.
В напояваните лозя, където целта е постигане на висока концентрация на захари, и при интензивните трапезни сортове, торенето с калий трябва да бъде стандартен метод за отглеждане на този етап, за постигане на високи добиви и качествена продукция.
Целта на основното торене е да се посрещнат повишените потребности от хранителни вещества, както в ранните стадии на бърз растеж на леторасти и формирането на съцветия, така и по-късно, в периода на бързия растеж и узряването на плодовете.
Количеството и темпото на внасяне на хранителните вещества, осигурени чрез основно торене, се определят от характеристиките на почвата, нейния тип, възрастта и производствения профил на лозовото насаждение.
Точното време на торене се определя от вида и характеристиките на почвата, както и от метеорологичните дадености в района.
В зависимост от типа и характеристиките на почвата се препоръчва или прилагането на комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват обездвижването на хранителните вещества в почвата и увеличават наличността им в културата за дълго време или стабилизирани торове (NutrActive), които позволяват основното торене да се извърши наведнъж в средата на зимата, осигурявайки адекватни валежи за движението на P и K в почвата , както и защитата на азота от излугване.
Торене на лозите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn NutrActive triple-S 15-15-15 (+25) Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE Ωmega fert 14-18-14 (+27) Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +ΤΕ Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn |
Основно торене (December – February) |
600 -1200 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Сухите лозя за производство на вина с по-високо качество, поради ниското им натоварване и ориентацията към
качество, не получават повърхностно торене, а само листно приложение на фосфор и
микроелементи едновременно време като пръскания за растителна защита.
При високопродуктивни напоявани лозя, повърхностното торене е наложително, за да се покрият повишените нужди от азот, фосфор и калий, така че лозите да могат да се справят с
бързия растеж и узряване на гроздето и благоприятства ранността и качествените характеристики на
продукцията.
Препоръчва се използването на азотни торове (Ωmega 26N & NutrActive) или комплексни много
хранителни торове, като Complefert, които предлагат хармонично и продължително подхранване на лозата от фазата на растеж на плодовете до по-късните етапи. на зреене.
Торене на лозите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | (май-юни) Повърхностно торене на поливни лозови насаждения Винени и трапезни сортове и сортове за получаване на стафиди (юни-август) | 200-300 кг |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | 200-400 кг |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
![]() Летаргия (януари – февруари) |
![]() Бърз растеж на зърната (май-юни) |
![]() Начало на зреенето (юни- юли) |
|
---|---|---|---|
Поливни трапезни лозя | NutrActive Ωmega fert Complefert | NutrActive Ωmega 26N Novacan stabil Fertammon special | Complefert |
Поливни винени сортове | NutrActive Ωmega fert Complefert | NutrActive Ωmega 26N Novacan stabil Fertammon special | Complefert |
Неполивни винени сортове | NutrActive Ωmega fert Complefert |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене
Лозите се приспособяват лесно и могат да реализират задоволителни добиви в повечето видове почви. Предпочитат почви с лека до средна текстура и добро отводняване, в които условията са благоприятни за разрастване на кореновата система и благоприятстват производството на висококачествено грозде и вино. Трапезните сортове реализират продукция с по-високо качество при почви със средна текстура и плодородие, по-голяма дълбочина и по-високо влагосъдържание в низините и крайбрежните райони.
Многоплодородните, глинестите и богатите на органични вещества почви реализират високи, но забавени и с по-ниско качество добиви, като в много случаи се наблюдава силно изразено окапване на цвета и намаляване на плододаването поради конкуренция с останалата растителност.
В контекста на химичните си характеристики, лозите предпочитат неутрални почви с рН 6,5 – 7,5, но въпреки това могат да виреят без особени проблеми в по-широкия диапазон 4,5 – 8,5.
Кореновата система при лозите е твърде развита и активна от ранна пролет до късна есен – време, достатъчно за усвояване на основните подхранващи елементи. Независимо от това, както елиминирането на хранителни вещества чрез продукцията, така и интензивната експлоатация на лозите правят торенето наложително и необходимо условие както за количественото, така и за качественото оптимизиране на продукцията.
В тази връзка, в зависимост от почвените и климатичните условия в съответния район, типа, възрастта и годишното натоварване на лозята, е възможно да се дефинират хранителните потребности и да се съставят таблици, от които да могат да се правят изводи и планират общи насоки за торене в рамките на стопанската година.
Годишна потребност от хранителни компоненти в кг/хектар | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | (N) | (P2O5) | (K2O) | (CaO) | (MgO) |
Винено грозде | 70 – 120 | 40 – 60 | 150 – 180 | 100 – 150 | 30 – 50 |
Стафидно грозде | 120 – 170 | 50 – 80 | 200 – 250 | 130 – 180 | 40 – 70 |
Трапезно грозде | 150 – 220 | 60 – 80 | 200 – 280 | 150 – 200 | 60 – 80 |
Това е време, през което темпото на поемане на хранителни вещества от корените и синтезният капацитет на листата не могат да осигурят задоволяване в достатъчна степен на повишените хранителни потребности на културата.
В този стадий, продължаването на развитието се основава единствено на мобилизирането на складираните вещества от по-старите органи, например – стеблата и корените, както и на достатъчността на внесените през зимата хранителни вещества чрез основното торене на лозовата култура.
В рамките на ранните етапи на покълване, азотът играе ключова роля за нормалното развитие на растението. Постепенно, с приближаването към стадия на цъфтежа, хранителните потребности се увеличават, ангажирайки други хранителни вещества – фосфор (Ρ), калий (К), калций (Са). Микроелементите – желязо (Fe), бор (В), цинк (Zn) – също имат ключово значение в този стадий, тъй като участват активно във всички метаболитни процеси, от поникването до плододаването.
Този етап започва веднага след опрашването с формиране на млади зрънца, продължава с бързо увеличаване на размера и теглото и приключва с началото на зреенето и придобиването на цвят при цветните сортове и блясък при белите сортове.
Хранителната запасеност на лозите през този период влияе съществено върху крайната продукция, тъй като потреблението на хранителни вещества е максимално.
Потребността от азот (N) на този етап е по-голяма, отколкото във всеки друг момент от годишния цикъл.
Потребностите от калий (К) също са високи и постепенно се увеличават с приближаване на фазата на зреенето, високи и нарастващи са, също така, и потребностите от фосфор (Р).
Внасянето на азот, фосфор и калий след началото на фазата на плододаването е критично необходимо при сортовете с висок добив, сортовете, предназначени за сушене, и трапезните интензивни лозя, поради голямото натоварване и допълнителни нужди, породени от интервенциите с регулатори на растежа.
През този стадий, удължаването на леторастите спира, зърната увеличават повече от двойно теглото си, съдържащите се киселини се превръщат в захари и се придобива типичното за сорта оцветяване.
Това е периодът, през който потребността на лозите от азот (N) бързо намалява, а нуждата от калий (К) значително се увеличава, което води до поява на симптоми на временен дефицит в години на свръхпроизводство, поради придвижването на големи количества калий (К) от листата към зърната и участието на последния в синтеза на съхраняваните вещества.
В напояваните лозя, където целта е постигане на висока концентрация на захари, и при интензивните трапезни сортове, торенето с калий трябва да бъде стандартен метод за отглеждане на този етап, за постигане на високи добиви и качествена продукция.
Целта на основното торене е да се посрещнат повишените потребности от хранителни вещества, както в ранните стадии на бърз растеж на леторасти и формирането на съцветия, така и по-късно, в периода на бързия растеж и узряването на плодовете.
Количеството и темпото на внасяне на хранителните вещества, осигурени чрез основно торене, се определят от характеристиките на почвата, нейния тип, възрастта и производствения профил на лозовото насаждение.
Точното време на торене се определя от вида и характеристиките на почвата, както и от метеорологичните дадености в района.
В зависимост от типа и характеристиките на почвата се препоръчва или прилагането на комплексни торове с множество хранителни вещества с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват обездвижването на хранителните вещества в почвата и увеличават наличността им в културата за дълго време или стабилизирани торове (NutrActive), които позволяват основното торене да се извърши наведнъж в средата на зимата, осигурявайки адекватни валежи за движението на P и K в почвата , както и защитата на азота от излугване.
Торене на лозите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE NutrActive magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn NutrActive triple-S 15-15-15 (+25) Ωmega fert 12-8-17 (+30) +2MgO +2CaO +TE Ωmega fert 14-8-18 (+30) +2MgO +TE Ωmega fert 14-18-14 (+27) Complefert extra 12-10-20 (+28) +2MgO +ΤΕ Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE Complefert magni-plus 14-7-14 (+25) +4MgO +0,1Fe +0,1Zn |
Основно торене (December – February) |
600 -1200 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Сухите лозя за производство на вина с по-високо качество, поради ниското им натоварване и ориентацията към
качество, не получават повърхностно торене, а само листно приложение на фосфор и
микроелементи едновременно време като пръскания за растителна защита.
При високопродуктивни напоявани лозя, повърхностното торене е наложително, за да се покрият повишените нужди от азот, фосфор и калий, така че лозите да могат да се справят с
бързия растеж и узряване на гроздето и благоприятства ранността и качествените характеристики на
продукцията.
Препоръчва се използването на азотни торове (Ωmega 26N & NutrActive) или комплексни много
хранителни торове, като Complefert, които предлагат хармонично и продължително подхранване на лозата от фазата на растеж на плодовете до по-късните етапи. на зреене.
Торене на лозите | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | (май-юни) Повърхностно торене на поливни лозови насаждения Винени и трапезни сортове и сортове за получаване на стафиди (юни-август) | 200-300 кг |
Complefert blue-star 12-12-17 (+30) +2MgO +TE Complefert extra 12-10-20 (+20) +2MgO +TE Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | 200-400 кг |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
![]() Летаргия (януари – февруари) | ![]() Бърз растеж на зърната (май-юни) | ![]() Начало на зреенето (юни- юли) | |
---|---|---|---|
Поливни трапезни лозя | NutrActive Ωmega fert Complefert | NutrActive Ωmega 26N Novacan stabil Fertammon special | Complefert |
Поливни винени сортове | NutrActive Ωmega fert Complefert | NutrActive Ωmega 26N Novacan stabil Fertammon special | Complefert |
Неполивни винени сортове | NutrActive Ωmega fert Complefert |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене