- +359 2 996 3853
- +359 2 996 3853
- office@hellagrolip.bg
Луковите култури могат да виреят в разнообразни почви. Почвите, считани за идеални, са такива със средна и фина текстура, пясъчно-глинести, топли, с добро отводняване и богати на органична материя. В такива почви се постигат високи добиви и се получават луковици с висококачествени характеристики. Леките песъчливи почви стимулират ранното зреене, но изискват по-често напояване и по-интензивно торене.
Твърдите глинени и солените почви предотвратяват окисляването и нормалното функциониране на кореновата система, предизвикват болести и понижават добивите и качеството на продукцията.
Що се отнася до киселинността, луковите култури предпочитат слабо кисели до неутрални почви (pH: 6.5 – 7). При почви с рН, по-ниско от 5,5 или по-високо от 8, растенията демонстрират намален растеж и добиви, поради което се налага корекция на почвената киселинност.
Луковите култури дават високи добиви и имат висока потребност от хранителни вещества. Поради факта, че кореновата система е тънка и близо до повърхността, осигуряването на хранителни вещества трябва да бъде целенасочено и да покрива адекватно всички стадии от жизнения цикъл. За получаване на задоволителна продукция по отношение на количеството и качеството, потребността от торови елементи зависи от типа на културата.
Хранителни изисквания за производството на шест тона сух лук (кг/хектар) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Калций
(CaO) |
Сяра
(S) |
от семена | 200 – 260 | 140 – 180 | 220 – 260 | 60 – 80 | 40 – 60 |
от арпаджик | 160 – 220 | 120 – 160 | 180 – 220 | 40 – 60 | 30 – 60 |
от зелен лук | 180 – 220 | 80 – 120 | 160 – 180 | 40 – 60 | 20 – 40 |
След поникване и до появата на 3 лист, лукът расте бавно, както над земята, така и в почвата.
След появата на 3 лист, растежът на културата се ускорява. С приноса на по-високите температури, растенията произвеждат все повече и все по-големи стръкове, за да увеличат своята фотосинтезна активност и да произвеждат запаси от вещества, за да могат да се формират луковиците.
Хранителният статус на растенията на този етап е от решаващо значение за началото на формирането на луковиците, развитието на културата и крайните добиви.
Азотът (Ν) и Сярата (С) насърчават формирането на органите на растението (листа – корени) през ранните етапи и стимулират ранното и здраво поникване, което е необходимо за формирането на луковиците. Трябва да се избягва прекомерното наторяване с азот, защото това води до големи загуби и забавя образуването на луковици.
Фосфорът (Ρ) е най-важният елемент за развитието на кореновата система, устойчивото вкореняване на културите и началото на формирането на луковиците. Поради факта, че кореновата система е тънка и близо до повърхността, луковите култури не поемат лесно фосфора, поради което на същия трябва да се постави акцент, както при основното, така и при повърхностното торене.
Калият (Κ) насърчава растежа на корените и стръковете, увеличава листната активност, за да може да започне образуването на луковици, подобрява усвояването на водата и предпазва културите от болести и неблагоприятни метеорологични условия.
По време на ранните стадии, калцият (Ca), борът (Β), цинкът (Ζn), и желязото (Fe) са ключови елементи за формирането и развитието на растителната тъкан, а също така увеличават производството на вещества, които подобряват съхраняемостта, и стимулират образуването на луковици.
Стръковете акумулират продуктите на фотосинтезата и се уголемяват в основата си. Техният диаметър се удвоява в почвата и се образува луковицата. Произвеждат се нови, по-големи стръкове, а първите три стръка постепенно изсъхват. Времетраенето на дневната светлина, температурата и хранителното състояние на растенията са основните фактори, влияещи върху образуването на луковиците.
Доброто снабдяване на растенията с хранителни вещества и вода допринася за безпроблемното развитие и завършването на образуването на луковиците.
Азотът (Ν) поддържа фотосинтезната активност на стръковете, необходима за образуването на луковиците. Подхранването на растенията трябва да бъде редовно, без да бъде прекалено, за да не се забави образуването на луковиците.
Фосфорът (Ρ) и Калият (Κ) играят съществена роля, тъй като участват в производството и усвояването на веществата, благоприятстващи съхраняемостта, които са акумулирани в луковиците. Растенията трябва да се снабдяват адекватно с двата хранителни компонента чрез основното и повърхностното торене.
Калцият (Ca) насърчава образуването на здрави луковици, подобрява техните качествени характеристики и подобрява съхраняемостта им след прибиране на реколтата.
На този етап растенията ускоряват скоростта на производство на листата. След появата на 13 лист, останалите не могат да растат над земята, поради което остават вътре в луковицата и увеличават нейния диаметър. В същото време, веществата, които подобряват съхраняемостта, произведени в порасналите листа, мигрират към образуваните луковици и допринасят за по-нататъшното им наедряване.
По време на нарастването на луковиците, луковата култура има най-голяма потребност от хранителни вещества и вода, повече отколкото във всеки друг стадий от развитието.
Азотът (Ν) оказва ключово влияние върху размера на луковиците. Прилагането му в ранните етапи на уголемяването увеличава производството на стръкове и акумулирането на протеини в луковиците. Освен това, трябва да се избягва късното и прекомерно внасяне на азота, тъй като това води до по-меки луковици, което влошава качеството им и ограничава тяхната съхраняемост.
Фосфор (P) е необходим за увеличаване на размера, образуване на външните слоеве и узряване на луковиците. През този период лукът поема големи количества фосфор, поради което се нуждае от подхранване с достатъчно фосфор. Дефицитът на фосфор води до по-малък размер на луковиците, забавя зреенето им и влошава техните качествени характеристики.
С уголемяване на луковиците, тяхната потребност от калий (Κ) се увеличава. Последното допринася за производството на въглехидрати в стръковете и миграцията им към луковиците. Снабдяването с достатъчно калий през този период има определящ ефект върху размера и теглото на лука, неговата „сладост“ и съхранението му след прибиране на реколтата.
С приключване на нарастването на луковицата, по-старите листа изсъхват, при което се наблюдава изсъхване и в краищата на по-новите стръкове. По същото време се образуват външните слоеве на луковицата. Постепенно всички стръкове губят своята здравина, свиват се и окапват на земята, а шийката става по-слаба и вече не може да ги поддържа.
Въпреки факта, че фотосинтезната активност на растенията се преустановява, луковиците продължават да растат по време на зреенето поради миграцията на веществата, които са били съхранявани в стръковете, към луковиците.
Целта е да се задоволи потребността от хранителни вещества, необходими за развитието на здрава и богата коренова система, и да се инициира адекватно и ранно поникване, което да стимулира образуването на луковиците. Поради факта, че кореновата система на лука е тънка и близо до повърхността, трябва да се постави акцент върху снабдяването на културата с достатъчно фосфор и калий за заздравяването на кореновата система и правилното вкореняване на културата.
В този стадий се осигурява следното:
Поради това, че кореновата система е близо до повърхността и бавната скорост на усвояване от културата, азотът при основното торене трябва да се доставя чрез комплексни торове, богати на амонячен азот. Торове с високо съдържание на нитратен азот (ΝΟ3-) водят до големи загуби и не се считат за подходящи за тази култура.
Препоръчва се или прилагането на стабилизирани торове (NutrActive), които защитават амонячния азот, или използването на комплексни торове с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителните вещества в почвата и ги поддържат активни и усвоими за известно време. дълго време.
Забележка: За по-добро оползотворяване на хранителните вещества може да се приложи основно торене на две дози. Първият чрез интегриране преди сеитба, а вторият веднага след поникването.
Торене на луковите култури | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 800 – 1200 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Целта е формиране на богата листна площ, която да допринесе за започване на луковичното образуване. Азотът може да се доставя в дози с две приложения: едно рано (между 2-ри и 3-ти лист) заедно с калций и едно преди образуване на луковици (между 4-ти и 5-ти лист) заедно с фосфор.
Доставянето на този етап е:
● ⅓ азот (Ν)
● ¼ фосфор (P)
● пълното количество калций (Ca)
Използването на амониев сулфат нитрат (ASN) с нанополимерна технология ( Препоръчват се Ωmega fert) или стабилизирани торове (NutrActive), които напълно покриват нуждите на културата и стимулират образуването на луковици. Част от азота и калия (ако е необходимо) могат да се доставят чрез напоителната система, под формата на калциев нитрат или калиев сулфат, като по този начин се покриват нуждите на културата от калций и калий.
Целта на второто повърхностно торене е да се задоволят високите хранителни потребности за растежа на луковиците. Торът трябва да се внася рано, преди да приключи образуването на луковицата, и трябва да включва трите макроелемента (Ν, Ρ, Κ), необходими за увеличаване на размера и теглото на луковиците.
В този стадий се осигурява следното:
Препоръчва се използване на комплексни торове с множество хранителни елементи (Complefert), тъй като същите са силно разтворими и осигуряват на културите напълно асимилируеми форми на Ν, P, K, С, Mg и микроелементи, и гарантират високи добиви и качествени характеристики на продукцията.
Торене на луковите култури | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Период на поникване | 300 – 500 kg |
Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | Начало на уголемяването на луковиците | 400 – 500 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене | Sprouting stage
(3ο – 4ο лист) |
Начало на уголемяването на луковиците | |
---|---|---|---|
Лук | NutrActive. Ωmega fert. Complefert. Nutrifert. |
NutrActive. Novacan stabil. Fertammon. Nutrammon. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене
Луковите култури могат да виреят в разнообразни почви. Почвите, считани за идеални, са такива със средна и фина текстура, пясъчно-глинести, топли, с добро отводняване и богати на органична материя. В такива почви се постигат високи добиви и се получават луковици с висококачествени характеристики. Леките песъчливи почви стимулират ранното зреене, но изискват по-често напояване и по-интензивно торене.
Твърдите глинени и солените почви предотвратяват окисляването и нормалното функциониране на кореновата система, предизвикват болести и понижават добивите и качеството на продукцията.
Що се отнася до киселинността, луковите култури предпочитат слабо кисели до неутрални почви (pH: 6.5 – 7). При почви с рН, по-ниско от 5,5 или по-високо от 8, растенията демонстрират намален растеж и добиви, поради което се налага корекция на почвената киселинност.
Луковите култури дават високи добиви и имат висока потребност от хранителни вещества. Поради факта, че кореновата система е тънка и близо до повърхността, осигуряването на хранителни вещества трябва да бъде целенасочено и да покрива адекватно всички стадии от жизнения цикъл. За получаване на задоволителна продукция по отношение на количеството и качеството, потребността от торови елементи зависи от типа на културата.
Хранителни изисквания за производството на шест тона сух лук (кг/хектар) | |||||
---|---|---|---|---|---|
Тип | Азот
(N) |
Фосфор
(P2O5) |
Калий
(K2O) |
Калций
(CaO) |
Сяра
(S) |
от семена | 200 – 260 | 140 – 180 | 220 – 260 | 60 – 80 | 40 – 60 |
от арпаджик | 160 – 220 | 120 – 160 | 180 – 220 | 40 – 60 | 30 – 60 |
от зелен лук | 180 – 220 | 80 – 120 | 160 – 180 | 40 – 60 | 20 – 40 |
След поникване и до появата на 3 лист, лукът расте бавно, както над земята, така и в почвата.
След появата на 3 лист, растежът на културата се ускорява. С приноса на по-високите температури, растенията произвеждат все повече и все по-големи стръкове, за да увеличат своята фотосинтезна активност и да произвеждат запаси от вещества, за да могат да се формират луковиците.
Хранителният статус на растенията на този етап е от решаващо значение за началото на формирането на луковиците, развитието на културата и крайните добиви.
Азотът (Ν) и Сярата (С) насърчават формирането на органите на растението (листа – корени) през ранните етапи и стимулират ранното и здраво поникване, което е необходимо за формирането на луковиците. Трябва да се избягва прекомерното наторяване с азот, защото това води до големи загуби и забавя образуването на луковици.
Фосфорът (Ρ) е най-важният елемент за развитието на кореновата система, устойчивото вкореняване на културите и началото на формирането на луковиците. Поради факта, че кореновата система е тънка и близо до повърхността, луковите култури не поемат лесно фосфора, поради което на същия трябва да се постави акцент, както при основното, така и при повърхностното торене.
Калият (Κ) насърчава растежа на корените и стръковете, увеличава листната активност, за да може да започне образуването на луковици, подобрява усвояването на водата и предпазва културите от болести и неблагоприятни метеорологични условия.
По време на ранните стадии, калцият (Ca), борът (Β), цинкът (Ζn), и желязото (Fe) са ключови елементи за формирането и развитието на растителната тъкан, а също така увеличават производството на вещества, които подобряват съхраняемостта, и стимулират образуването на луковици.
Стръковете акумулират продуктите на фотосинтезата и се уголемяват в основата си. Техният диаметър се удвоява в почвата и се образува луковицата. Произвеждат се нови, по-големи стръкове, а първите три стръка постепенно изсъхват. Времетраенето на дневната светлина, температурата и хранителното състояние на растенията са основните фактори, влияещи върху образуването на луковиците.
Доброто снабдяване на растенията с хранителни вещества и вода допринася за безпроблемното развитие и завършването на образуването на луковиците.
Азотът (Ν) поддържа фотосинтезната активност на стръковете, необходима за образуването на луковиците. Подхранването на растенията трябва да бъде редовно, без да бъде прекалено, за да не се забави образуването на луковиците.
Фосфорът (Ρ) и Калият (Κ) играят съществена роля, тъй като участват в производството и усвояването на веществата, благоприятстващи съхраняемостта, които са акумулирани в луковиците. Растенията трябва да се снабдяват адекватно с двата хранителни компонента чрез основното и повърхностното торене.
Калцият (Ca) насърчава образуването на здрави луковици, подобрява техните качествени характеристики и подобрява съхраняемостта им след прибиране на реколтата.
На този етап растенията ускоряват скоростта на производство на листата. След появата на 13 лист, останалите не могат да растат над земята, поради което остават вътре в луковицата и увеличават нейния диаметър. В същото време, веществата, които подобряват съхраняемостта, произведени в порасналите листа, мигрират към образуваните луковици и допринасят за по-нататъшното им наедряване.
По време на нарастването на луковиците, луковата култура има най-голяма потребност от хранителни вещества и вода, повече отколкото във всеки друг стадий от развитието.
Азотът (Ν) оказва ключово влияние върху размера на луковиците. Прилагането му в ранните етапи на уголемяването увеличава производството на стръкове и акумулирането на протеини в луковиците. Освен това, трябва да се избягва късното и прекомерно внасяне на азота, тъй като това води до по-меки луковици, което влошава качеството им и ограничава тяхната съхраняемост.
Фосфор (P) е необходим за увеличаване на размера, образуване на външните слоеве и узряване на луковиците. През този период лукът поема големи количества фосфор, поради което се нуждае от подхранване с достатъчно фосфор. Дефицитът на фосфор води до по-малък размер на луковиците, забавя зреенето им и влошава техните качествени характеристики.
С уголемяване на луковиците, тяхната потребност от калий (Κ) се увеличава. Последното допринася за производството на въглехидрати в стръковете и миграцията им към луковиците. Снабдяването с достатъчно калий през този период има определящ ефект върху размера и теглото на лука, неговата „сладост“ и съхранението му след прибиране на реколтата.
С приключване на нарастването на луковицата, по-старите листа изсъхват, при което се наблюдава изсъхване и в краищата на по-новите стръкове. По същото време се образуват външните слоеве на луковицата. Постепенно всички стръкове губят своята здравина, свиват се и окапват на земята, а шийката става по-слаба и вече не може да ги поддържа.
Въпреки факта, че фотосинтезната активност на растенията се преустановява, луковиците продължават да растат по време на зреенето поради миграцията на веществата, които са били съхранявани в стръковете, към луковиците.
Целта е да се задоволи потребността от хранителни вещества, необходими за развитието на здрава и богата коренова система, и да се инициира адекватно и ранно поникване, което да стимулира образуването на луковиците. Поради факта, че кореновата система на лука е тънка и близо до повърхността, трябва да се постави акцент върху снабдяването на културата с достатъчно фосфор и калий за заздравяването на кореновата система и правилното вкореняване на културата.
В този стадий се осигурява следното:
Поради това, че кореновата система е близо до повърхността и бавната скорост на усвояване от културата, азотът при основното торене трябва да се доставя чрез комплексни торове, богати на амонячен азот. Торове с високо съдържание на нитратен азот (ΝΟ3-) водят до големи загуби и не се считат за подходящи за тази култура.
Препоръчва се или прилагането на стабилизирани торове (NutrActive), които защитават амонячния азот, или използването на комплексни торове с нанополимерна технология (Ωmega fert), които предотвратяват имобилизирането на хранителните вещества в почвата и ги поддържат активни и усвоими за известно време. дълго време.
Забележка: За по-добро оползотворяване на хранителните вещества може да се приложи основно торене на две дози. Първият чрез интегриране преди сеитба, а вторият веднага след поникването.
Торене на луковите култури | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive special 12-12-17 (+30) +2MgO +TE | Основно торене | 800 – 1200 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Целта е формиране на богата листна площ, която да допринесе за започване на луковичното образуване. Азотът може да се доставя в дози с две приложения: едно рано (между 2-ри и 3-ти лист) заедно с калций и едно преди образуване на луковици (между 4-ти и 5-ти лист) заедно с фосфор.
Доставянето на този етап е:
● ⅓ азот (Ν)
● ¼ фосфор (P)
● пълното количество калций (Ca)
Използването на амониев сулфат нитрат (ASN) с нанополимерна технология ( Препоръчват се Ωmega fert) или стабилизирани торове (NutrActive), които напълно покриват нуждите на културата и стимулират образуването на луковици. Част от азота и калия (ако е необходимо) могат да се доставят чрез напоителната система, под формата на калциев нитрат или калиев сулфат, като по този начин се покриват нуждите на културата от калций и калий.
Целта на второто повърхностно торене е да се задоволят високите хранителни потребности за растежа на луковиците. Торът трябва да се внася рано, преди да приключи образуването на луковицата, и трябва да включва трите макроелемента (Ν, Ρ, Κ), необходими за увеличаване на размера и теглото на луковиците.
В този стадий се осигурява следното:
Препоръчва се използване на комплексни торове с множество хранителни елементи (Complefert), тъй като същите са силно разтворими и осигуряват на културите напълно асимилируеми форми на Ν, P, K, С, Mg и микроелементи, и гарантират високи добиви и качествени характеристики на продукцията.
Торене на луковите култури | ||
---|---|---|
Тип на тора | Стадии на торене | Дозировка* (кг/хектар) |
NutrActive 27N 27-0-0 (+27) | Период на поникване | 300 – 500 kg |
Complefert CalMag 8-12-18 (+35) +3MgO +3CaO +TE | Начало на уголемяването на луковиците | 400 – 500 kg |
* Цитираните дози са ориентировъчни. Относно торенето на културите, необходимо е да се вземат под внимание съветите на местните агрономи.
Основно торене | Sprouting stage
(3ο – 4ο лист) |
Начало на уголемяването на луковиците | |
---|---|---|---|
Лук | NutrActive. Ωmega fert. Complefert. Nutrifert. |
NutrActive. Novacan stabil. Fertammon. Nutrammon. |
Complefert. |
Основни торове
Азотни торове за повърхностно торене